Zvanični kurs Evra za dan 18.05.21. :: 117.5712 rsd
Tekst objavljen: 21.09.2018 9:21        


Vest da je tokom leta još 2.000 radnika u prosveti proglašeno tehnološkim viškom, ostavila je mnoge od njih u strahu. Kada se ta brojka doda na prethodno utvrđeni višak, dolazi se do ukupnog broja od čak 4.800 prosvetnih radnika za koje u Srbiji praktično nema posla. Neki od njih su delimičan tehnološki višak, a 400 nastavnika je tehnološki višak u potpunosti.

Ukupno 4.800 prosvetnih radnika su tehnološki višak

Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) je nedavno objavila grafički prikaz tehnoloških viškova u prosveti, gledano kroz normu. Ono što je važno objasniti jeste da norma nije isto što i zaposleni. Da bismo pojednostavili, to ćemo objasniti ovako:Jedan nastavnik je 30 odsto tehnološki višak, a drugi 70 odsto, oni su na sledećoj grafici prikazani kao jedna norma (100%). U prevodu, ove brojke ne pokazuju koliko je ljudi tehnološki višak, ali je lako doći do zaključka da je broj nastavnika koji su višak mnogo veći nego što je predstavljeni broj "normi".

U svakom slučaju, prikaz pokazuje realno stanje gde je po opštinama stanje alarmantno, a koje opštine su povoljne za prosvetne radnike.

Po broju tehnoloških viškova prednjači Zrenjanin, sa čak 32,4 tehnoloških viškova normi. Na ovoj listi su pored Podujeva i Leskovca na drugom i trećem mestu, još dva vojvođanska grada: Novi Sad sa 21,5 i Sombor sa 21,3 tehnoloških viškova normi. U crvenoj grupi je i Kragujevac sa 23,2 normi, kao i Štrpce sa 22,7.

Na listi gradova sa visokim nivoom tehnoloških viškova normi prednjače beogradske opštine, Rakovica sa 14,7, Čukarica sa 13,9, Palilula sa 12,3 i Novi Beograd sa 10,6 tehnoloških viškova normi. Ovu grupu zaključuje Temerin, Pantelej, Inđija i Žagubica sa 5,1, te Srbica sa pet viškova.

Većina gradova je u grupi gradova sa srednjim brojem tehnoloških viškova normi. Raspon ove grupe je od Lipljana i Prokuplja sa 4,8 do Vranjske banje i Svilajnca sa 1,1 tehnološkog viška, te Peći, koja ima svega jednu normu tehnološkog viška.

Zelena kolona predstavlja gradove sa najmanjim brojem tehnoloških viškova. U nju spadaju svi gradovi koji imaju ispod jedne norme, a opštine sa najmanjim tehnološkim viškom su Zubin Potok, Aleksandrovac, Stajićevo, Bogatić, Osečina, Gadžin Han i Niška banja, sa svega 0,1 od jedne norme. Naravno, treba imati u vidu da su to i manje opštine u kojima nema ni većeg broja prosvetnih radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prosvetni radnici škola nastavnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana