Tekst objavljen: 28.08.2015 10:57        


Agencija za kreditni rejting Fič (Fitcc) snizila je dugoročni kreditni rejting Ukrajine u stranoj valuti sa CC, na C (neizbežan bankrot), nakon postizanja sporazuma sa kreditorima o delimičnom otpisu duga.  

Ukrajini preti "neizbežan bankrot"

Dugoročni kreditni rejting u nacionalnoj valuti potvrđen je na nivou CCC, kratkoročni rejting u stranoj valuti na nivou C, a kreditni limiti zemlje potvrđeni su na nivou CC, prenela je ukrajinska novinska agencija Unian.

Odluku o sniženju dugoročnog rejtinga Fič je doneo nakon što se Ukrajina dogovorila s kreditorima o otpisu 20 odsto osnovnog duga zemlje. Rejting agencija smatra da će otpis dovesti do materijalnih gubitaka vlasnika hartija od vrednosti.

Prema skali rejtinga agencije Fič, nivo C znači "neizbežan bankrot". Navodi se takođe i da će posle završene procedure otpisa duga, dugoročni kreditni rejting u stranoj valuti biti snižen na nivo RD. Taj nivo rejtinga znači na emitent nije izvršio plaćanje na vreme, delimični bankrot.

Kako je preneo Unian, Ukrajina je počela pregovore o restrukturiranju dela duga u okviru novog programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u martu ove godine i očekuje da, kao rezultat odlaganja plaćanja i delimičnog otpisa, uštedi do 5,2 milijarde dolara ove godine, a do 15,3 milijardi dolara u naredne četiri godine. Pored toga, dva druga zahteva MMF su da se javni dug smanji na 70 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da se smanji potreba za spoljašnjim finansiranjem na 10 do 12 odsto do 2020. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija bankrot kreditni rejting ukraina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana