Tekst objavljen: 04.10.2018 15:48        


Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto.

Ukidamo doprinose za nezaposlene

Time se ukupno opterećenje na zarade smanjuje sa 63 na 62 odsto.

"To je jasan signal privrednicima da se krenulo putem da opterećenja na plate budu manja s ciljem stvaranja veće konkurentnosti i pospešivanja zapošljavanja", rekao je Mali na konferenciji za novinare, na kraju posete tima Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji radi razgovora o prvoj reviziji aranžmana u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

Ministar je takođe rekao da će do kraja oktobra izaći sa novim zakonom o naknadama, što podržava i Međunarodni monetarni fond, a kojim se predviđa ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta, što je, kaže, vrlo važna mera jer privrednici traže predvidljivost naknada.

Treća mera za povećanje konkurentnosti je, kako je naveo, novi obračun poreske amortizacije za osnovna sredstva, čime će se ubrzati obračun amortizacije.

"Time ohrabrujemo i motivišemo investitore da od 2019. više ulažu u osnovna sredstva, da nabavljaju nove tehnologije i mašine", objasnio je on.

Dodao je i da su u Nacrtu budžeta za 2019. godinu opredeljene nikad veće javne investicije od 208 milijardi dinara.

"To je 25 milijardi više nego 2018, a ovde govorimo o novim industrijskim zonama, kilometrima autoputeva, rekonstrukciji železnice..", rekao je Mali.

Ministar je najavio i niz stimulativnih mera koje će do kraja ovog meseca biti definisane za inovativne tehnogloije i za IT industriju, kao što je poseban set poreskih mera i olakšica koje će motivisati investitore da ulažu u tu industriju koja može biti još veći kontributor BDP-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zoran 04.10.2018 17:16

    Ali zato cene svaki dan rastu u prodavnici na pumpama na racunima i ti se ne hvalisi kwzes kako je to za nase dobro a da nismo svesni ...no se hvalis sto poslodavcima skidas ni 1 % ooterecenja......e ko ti dade diplomu ekonomije taj se bas razumije manje od mene srednjoskolca saobracajnog smera . a ono sto me posebno fascinira kao srednje obrazovqnog coveka je to sto ovi intelektualci magistri docenti doktori nauka ne podignu glavu iz dupeta stranackih partija i kazu :alo bre neznalice kome prodajes muda za bubrege.....no cute za komad sendvica ...pih....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zapošljavanje porezi na zarade PIO fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana