Tekst objavljen: 30.12.2016 13:01        


Narodna banka Srbije je pravovremenom i efikasnom monetarnom politikom ostvarila cenovnu i finansijsku stabilnost u 2016. godini, i to u uslovima izuzetne nestabilnosti i neizvesnosti u međunarodnom okruženju, saopštila je danas NBS, sumirajući učinke svog rada u godini koja je na izmaku. 

Učinak NBS - stabilne cene, kurs i finansijski sistem

Rezultati centralne banke ostvareni u 2016, kako se navodi, predstavljaju nastavak kontinuiranog pristupa i rada NBS u prethodne četiri godine.

Kada je reč o osnovnom cilju NBS - činjenica je da je inflacija u Srbiji u poslednje tri godine niska i stabilna, predočavaju iz centralne banke i podsećaju da se u najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, prema ostvarenoj inflaciji Srbija nalazi u grupi zemalja koje zauzimaju prvo mesto.

"...naše ubeđenje i rešenost da na tom mestu i ostanemo potvrđuje i odluka koju smo doneli u saradnji s Vladom Srbije - da ciljanu stopu inflacije za 2017. i 2018. godinu snizimo na 3,0 odsto, s nepromenjenim dozvoljenim odstupanjem od cilja za plus/minus 1,5 procentnih poena".

Dalje se dodaje da je Srbija na listi Indeksa ekonomskih sloboda za 2016. godinu, treću godinu zaredom ostvarila napredak u oblasti monetarne slobode, koja se odnosi se na ostvarenu stabilnost cena i procenu kontrole cena.

"Jedan od faktora koji su opredelili kretanje inflacije na niskom nivou u prethodne tri godine je relativna stabilnost kursa dinara. Očuvali smo je, i to uz minimalne troškove, uprkos velikim potresima na koje ni valute tradicionalno jakih ekonomija nisu ostajale imune", navodi se u saopštenju.

Referentna kamatna stopa u ovoj godini je, kako se podseća, dva puta snižena i nalazi se na istorijskom minimumu. NBS je time trasirala put za snažan pad kamata na dinarske kredite, koje su takođe na najnižim zabeleženim nivoima.

Učešće dinarskih kredita odobrenih stanovništvu ima konstantnu tendenciju rasta i u ovoj godini u ukupnim novoodobrenim kreditima stanovništvu preko 75 odsto je u dinarima.

"Banke su prvi put ponudile i stambene kredite u dinarima s kamatnom stopom nižom od 5,0 odsto i rokom otplate do 30 godina, što znači da postoji poverenje da će se stabilno makroekonomsko okruženje održati na dug rok", konstatuje centralna banka.

Napominjući da je uočljiv i neprekidan rast dinarskih depozita, NBS navodi da je od početka godine dinarska štednja uvećana za oko 3,8 milijardi dinara i da iznosi preko 49 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs referentna kamata stabilna inflacija kurs stabilan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana