Tekst objavljen: 24.11.2018 17:30        


Svaki put kada ostavite napojnicu konobaru i on je uzme, on praktično krši zakon jer bi inspektor u slučaju da pronađe višak novca u restoranu ili kafiću mogao poslodavca da kazni zatvaranjem lokala, ili novčano – preduzetnike sa pola miliona dinara a pravna lica sa čak dva miliona dinara.

Ubuduće i bakšiš kroz fiskalni račun?

U mnogim zemljama bakšiš je regulisan zakonom – u Japanu se smatra uvredom, u Kini konobari očekuje napojnicu od tri odsto od računa, u Nujorku je to 15 odsto.

U Srbiji praksa ostavljanja napojnice postoji, u proseku je to nekih 10 odsto, ali nije regulisana nijednim zakonom i upravo su zato u Poslovnom udruženju hotelsko ugostiteljske privrede HORES uputili inicijativu Vladi Srbije da se to promeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Predlažemo da se napojnica kod nas limitira na 10 odsto i registruje u kasi i da se na njega plaća porez na zaradu. Koristi od zakonskog regulisanja imali bi svi počev od gostiju koji bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, osoblje veću zaradu, preduzetnici veći promet, a država veći prihod u budžetu”, kaže za Danas director HORES-a Georgi Genov. Osim ove, HORES je državi uputio još jednu inicijativu – da se PDV na hranu i piće u ugostiteljskim objektima smanji sa 20 na 10 odsto.

2 komentara

  1. User image
    Proždrljivci 19.11.2018 18:17

    Ala su vešti ovi biznismeni da smisle nove cake za mužu... A radnicima posle šipak...

  2. User image
    Nikola 20.11.2018 13:06

    Ranije je postojao neki red i procedura, inspekcija je kada pronađe nepravilnost prvo izdavala opomenu i tražila da se nepravilnosti uklone tek ako nepravilnost nije ispravljena pokretalo se kažnjavanje i zakonske mere. Danas prvo zatvore lokal odrežu drakonske kazne pa traže prekršaj. To bezakonje je nažalost dovelo do par samoubistava...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bakšiš napojnica pdv na hranu i piće PDV konobari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana