Tekst objavljen: 18.01.2017 10:16        


Povećanje plata i penzija uticaće na rast tražnje stanovništva za gotovinske kredite, ocenio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS), Veroljub Dugalić.

UBS:Rast standarda povećava tražnju za kreditima

"Povećanje standarda uvek vodi ka rastu kreditne tražnje, i ako dođe do rasta plata i penzija to će podsticajno uticati na rast tražnje za kreditima ukupno i rast keš kredita", kazao je on na konferenciji za novinare u UBS-u.

Prema njegovim rečima, na tražnju za kreditima veliki uticaj imaju i kamatne stope koje su trenutno na istorijskom minimum i taj trend njihovog smanjenja uspostavljen tokom prethodnog perioda može se očekivati i u narednom periodu.

"Pretpostavljam da ako se inflacija zadrži na ovako niskom nivou i ne bude poremećaja na međunarodnom tržištu koji mogu da utiču na rast kamatnih stopa, očekujem da će biti nastavljen blagi pad kamatnih stopa", rekao je Dugalić.

On je dodao da će na tražnju za dinarske kredite uticati i visina referente kamatne stope, koja je sad na nivou od četiri procenata.

"Ukoliko eventualno dođe do snižavanja referentne kamatne stope to će svakako uticati i na kamatne stope dinarskih kredita. Pad kamatnih stopa kad su u pitanju krediti je veoma povoljna tendencija za građane , kad se zadužuju, ali nije dobro jer padaju kamatne stope i na štednju. To su kategorije koje su u direktnoj korelaciji i povezane su", istakao je Dugalić.

Prema podacima UBS-a ukupne pozajmice građana na kraju prošle godine bile su oko 796,7 milijardi dinara i veće su za 12 odsto u odnosu na kraj decembra 2015.

Na kraju 2016. gotovinski krediti za stanovništvo porasli su za 18,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, dok su stambeni i krediti za adaptaciju bili 3,2 odsto veći na kraju decembra 2016. u odnosu na decembar 2015.

Potrošački krediti stanovništva u decembru 2016. bili su za 0,6 odsto manji nego godinu dana pre.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UBS potrošački krediti keš krediti krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana