Tekst objavljen: 09.07.2016 14:25        


Zlato će ostati popularna investicija sve do kraja godine, kaže UBS-ov strateg Joni Teves u poruci svojim klijentima.

UBS: Zlato je ušlo u novu fazu, ovo je tek početak

Nakon što je UBS objavio da je rast cene zlata samo početak, cena ovog plemenitog metala se popela na dvogodišnji maksimum, na 1.371 dolara za uncu.UBS banka je povećala godišnju prognozu za cenu zlata na 1340 za 2016. godinu, dok će u međuvremenu, cena zlata dodirivati granicu od 1400 dolara po unci.

Ključni razlozi iza ove odluke UBS banke su:
1. niske i negativne kamatne stope,
2. dolar je dostigao vrhunac prema evru,
3. dugotrajni makroekonomski rizici.

Oni očekuju da će mnogi investitori alocirati svoja sredstva u zlato. Zlato će privući nove investitore, i one koji su se držale podalje od zlata, smatraju u UBS banci, prenosi Bloomberg.

Strateško prebacivanje sredstava u zlato opravdavaju nižim prinosima i povećanom nesigurnošću zbog rezultata britanskog referenduma i očekivanja da će realne kamatne stope u SAD dodatno padati.

Dešavanja u Velikoj Britaniji su pomogla kristalisanju briga oko efektivnosti nekonvencionalih monetarnih politika, kao što su negativne kamatne stope.

Sve ovo pravi okruženje u kojem investitorima zlato postaje vrlo atraktivno. Ovo uverenje je u saglasnosti sa eksplozijom cena plemenitih metala od 23. juna. Cena je skočila oko 100 dolara po unci od glasanja, što iznosi oko 8.5%.

UBS-ovo predviđanje rasta cene zlata je samo još jedno u nizu predviđanja plemenitih metala nakon izglasavanja Britanije da napusti EU. Ipak, ovo je jedno od agresivnijih prognoza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena zlata zlato investicije u zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana