Tekst objavljen: 20.03.2016 10:01        


Prodaja automobila u Evropi je ubrzala u februaru za 14,3 odsto u odnosu na isti mesec lani, a u Italiji za čak četvrtinu, pokazali su objavljeni podaci Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Ubrzala prodaja automobila u Evropi

Samo u Grčkoj i Holandiji, prodaja je pala, dok je u ostalim članicama EU registrovan dvocifreni rast februarske prodaje na godišnjem nivou, sem u Austriji, Britaniji i Sloveniji, prenosi agencija Frans pres.

"U februaru 2016. godine, evropsko tržište putničkih automobila je ostvarilo izuzetno veliko ubrzanje, zahvaljujući čemu je registrovan 30. uzastopni mesec rasta prodaje", navodi se u saopštenju ACEA.

U prva dva meseca ove godine, registracija novih vozila je porasla za 10,1 odsto, na 2,1 milion automobila, čime je premašena stopa rasta od 9,3 odsto iz čitave 2015. godine.

Grupacija FCA, matična kompanija Fijata, ostvarila je rast prodaje od 18,7 odsto, zahvaljujući snažnoj prodaji u Italiji, dok je prodaja Dajmlera, proizvođača "mercedesa", uvećana za 14,6 odsto.

Nemački Folksvagen (VW), koji je do sada imao najveći tržišni udeo u Evropi, ali je trenutno pogođen skandalom oko manipulacije vrednostima izduvnih gasova, ostvario je rast prodaje od tek 4,5 odsto u januaru i februaru.

Francuski proizvođači, Peugeot i Renault, takođe su podbacili, registrujući rast prodaje od 8,5 odsto, odnosno 5,4 odsto, dok je prodaja nemačkog BMW-a porasla za 8,7 odsto, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropa prodaja auta novi auto automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana