Tekst objavljen: 09.05.2020 9:00        


Cene nafte na svetskim tržištima danas su ojačale

Ublažavanje mera podstaklo cenu nafte

Razlog ovome je napredovanje planova u zemljama sveta za ublažavanje ekonomskih i socijalnih ograničenja uvedenih radi zustavljanja pandemije koronavirusa, podgrejalo nade tržišnih aktera da će porasti tražnja za "crnim zlatom" i naftnim derivatima.

Severnomorska nafta Brent poskupela je za 87 centi, ili za 3,0 posto, na 30,33 dolara za barel, jutros u 6:30 časova po GMT, nakon pada u četvrtak za približno jedan procenat, izveštava Rojters.

Američka "laka" nafta WTI je zabeležila rast od 1,12 dolara ili 4, odsto, na 24,67 dolara za barel, posel jučerašnjeg pad od skoro 2,0 posto.

Oba tipa nafte su na putu da zabeleže drugu uzastopnu nedelju rasta nakon pada u aprilu, kada se cena američke nafta u jednom trenutku stropoštala čak ispod nule, na minus 37 dolara po barelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Cena Brenta je ove nedelje ojačala za oko 15 procenata u od nosu na prethodnu sedmicu, a WTI nafta je skočila za više od 24 posto.

Međutim, imajući u vidu da se sirova nafta i dalje upumpava u skladišta čiji su kapaciteti praktično dostigli maksimum, vrlo je verovatno da će bilo kakav rast cena podstaknut oživljavanjem tražnje biti ograničen.

Što se tiče ponude, naftne kompanije u Severnoj Americi smanjuju proizvodnju brže nego što su očekivali zvaničnici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i industrijski analitičari, i na putu su da srežu proizvodnju za oko 1,7 miliona barela dnevno do kraja juna.

Ipak, američke zalihe sirove nafte u centralnom skladištu Kušing u Oklahomi porasle su za oko 407.000 barela u nedelji do 5. maja, kažu trgovci, pozivajući se na podatke kompanije Genskejp.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus vesti sa berze rast cene nafte berza nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana