Tekst objavljen: 22.03.2020 13:00        


Narodna banka Srbije će u utorak, 24. marta, organizovati dve aukcije repo kupovine dinarskih državnih hartija od vrednosti, sa rokovima dospeća transakcija od sedam dana, i tri meseca, po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,75 odsto na obe ročnosti (jednako kamatnoj stopi na depozitne olakšice)

U utorak dve aukcije dinarskih hartija

Centralna banka u saopštenju objavljenom na svom sajtu ističe da ove aukcije predstavljaju još jedan vid podrške domaćem finansijskom sistemu i domaćoj ekonomiji u uslovima širenja virusa korona (COVID-19).

Pored dodatne svop aukcije kupovine deviza, koja će biti organizovana u ponedeljak, 23. marta, banke će na raspolaganju imati još jednu mogućnost za pribavljanje neophodne dinarske likvidnosti.

Organizovanjem ove dve vrste aukcija (repo kupovina hartija i svop kupovina deviza) olakšava se, kako objašnjavaju, upravljanje likvidnošću banaka, s obzirom da će banke do potrebnih dinarskih sredstava moći da dođu i na osnovu dinarskih državnih hartija od vrednosti (repo aukcije) i na osnovu deviza (devizne svop aukcije), koje bi služile kao sredstva obezbeđenja u navedenim transakcijama sa Narodnom bankom Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iz Narodne banke poručuju da će nastaviti pažljivo da prate stanje likvidnosti u bankarskom sektoru i kretanja na domaćem finansijskom tržištu.

U slučaju potrebe će, navode, nastaviti sa organizovanjem aukcija repo kupovine državnih hartija i dodatnih deviznih aukcija.

Spremni su, kažu, da upotrebe i sve druge raspoložive instrumente kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje domaćeg finansijskog sistema i privrede.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije aukcija hartije od vrednosti vanredno stanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana