Tekst objavljen: 08.06.2018 10:40        


Sezona lubenica na gradskim pijacama uveliko je krenula, "dolaze" mahom iz Grčke, a njihova cena je i dalje ekskluzivna, te je potrebno izdvojiti čak 100-120 dinara za kilogram. Dinja, pak, gotovo da nema, a prema najavama prodavaca, uskoro će opet osvanuti na tezgama.

U Srbiju su stigle prve lubenice iz Grčke

- Bostan prodajem od prve nedelje maja. Uvozimo ga sa Krita, jer su tamo pogodniji uslovi za gajenje, pa je ranije sazreo. Prodaja za sada ide solidno, ali narod čeka verovatno da još padne cena. Početna je bila 200 dinara, ali ona pada na svaka tri do četiri dana - objašnjava prodavac Dušan Ristić.

Njegov pijačni kolega veruje da će uskoro stići i domaće i to već posle 20. juna.

- Za sada deluje da lubenica neće manjkati ovoga leta, ali sve zavisi od toga da li će biti dovoljno kiše. Nadamo se da suša neće ugroziti posao. Trenutna cena je 120 dinara po kilogramu - kaže trgovac Branko sa pijace "Skadarlija".

Većina građana, kako su nam ispričali, čekaju one domaće, a na ruku im ide što će cena istih biti i znatno niža.

Dinje, sa druge strane, kao prateći "voćni dodatak" teže ćete pronaći ovih dana. Kako pričaju trgovci za to postoje dva razloga: manje ih je bilo u ponudi, pa su se brže i prodale.

- Rano je još za domaće, a kasno za Grčke jer su upravo otišle. Jutros sam prodao poslednje četiri dinje za 200 dinara po kilogramu, ali uskoro će ih ponovo biti.

U hipermarketima izTurske i Albanije

Dok su cene dinja u hipermarketima i na pijacama jednake, duplo manje novca izdvojićete za lubenicu. Od 60 do 80 dinara košta kilogram turskog bostana, dok se dinje mahom uvoze iz Albanije.

Jagode i trešnje samojoš koji dan

Na beogradskim pijacama i dalje dominira crvena boja, ali ne zadugo. Kako prodavci kažu trešanja će biti do kraja meseca, a jagode će krasiti tezge još nekoliko dana.

Cene jagoda variraju od 120 do 200 dinara po kilogramu.

- Prodajem samo domaće, ali je cena nešto niža zato su malo sitnije i nije ih ostalo još puno - kaže prodavac Predrag Ignjatović.

Domaće trešnje iz Umčara, žali se jedna prodavačica, "ubio" je grad kakav ne pamte, te ih nije ostalo mnogo za prodaju. Njihova cena pala je na 100 dinara na nekim tezgama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
voće iz grčke domaće voće bajloni dinje lubenice cena voća pijaca jagode

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana