Tekst objavljen: 13.05.2019 10:55        


Odlaskom 300.000 radno sposobnog stanovništva na zapad, u Hrvatskoj se za dva meseca udvostručio broj penzionera koji su radno angažovani, a taj trend se polako "preliva" i na Srbiju.

U Srbiji sve više posla za - penzionere

Tako ih je krajem decembra, prema podacima tamošnjeg fonda za penziono osiguranje, bilo 5.138, a danas ih je skoro devet hiljada. Osim lakših honorarnih poslova, penzioneri se traže na gotovo svim pozicijama, od doktora u zdravstvenim ustanovama, građevinskih inženjera, trgovaca i radnika obezbeđenja, ali i na mestima menadžera, vozača pa i trgovačkih putnika i komercijalista.

Problem sa odlaskom radno sposobnog stanovništva ima i Srbija, iz koje svake godine ode nekoliko desetina hiljada obrazovane radne snage. Tako slabije plaćeni, honorarni poslovi ostaju bez radnika pa se i u Srbiji, i pored stope nezaposlenosti, pomoć traži od penzionera.

Honorarni i sezonski poslovi za penzionere postali su izuzetno popularni na tržištu rada, s obzirom na to da su penzioneri izuzetno odgovorni na poslu, ali i da ne traže visoka primanja jer imaju sigurne penzije. Konkursi za sladoledžije, radnike obezbeđenja u objektima širom Srbije i prodavci u trgovačkim radnjama najpopularniji su među pripadnicima trećeg doba.

Trend sve većeg broja odlazaka aktivnog i obrazovanog stanovništva je u porastu, upozoravaju stručnjaci. Ipak, problem ne predstavljaju ni honorarno angažovani penzioneri, već oni koji penzionisani rade bez prijava.

Prognoze su da će taj broj biti sve veći, jer stručne radne snage u Srbiji već uveliko godinama nedostaje. Zabrinjavajući je podatak da čak 77 odsto firmi u našoj zemlji ima problem sa deficitom stručnjaka u različitim oblastima, objašnjava konsultant Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako objašnjavaju stručnjaci iz oblasti rada, ne postoji tačna evidencija o penzionerima koji su radno angažovani u Srbiji, ali procenjuje se da aktivno radi više od 35.000.

Ovo se može zaključiti i na osnovu broja zahteva za ponovni obračun penzije nakon dodatnog osiguranja, može se zaključiti da je u svakom momentu oko dva odsto ukupnog broja penzionera ponovo uključeno u obavezno osiguranje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao za penzionere emigracija ekonomska emigracija penzioneri dobar posao honorarni posao Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana