Tekst objavljen: 10.07.2016 9:59        


U Srbiji postoji dobro tlo za razvoj preduzetništva, izjavio je Siniša Perović iz Microsoft-a i poručio mladima da se ne "ograničavaju" već da probaju i okušaju sreću u privatnom biznisu. "Mnogi su uspeli, ne znači da ćete i vi, ali velike su šanse", rekao je Perović uoči susreta mladih preduzetnika sa potencijalnim investitorima u okviru programa Founder instituta.

U Srbiji postoji dobro tlo za razvoj preduzetništva

Kako je rekao, talenat možda jeste bitan, ali sve se, dodao je, može razviti vremenom i upornim radom.

"Mi smo stidljivo krenuli 2009. sa dva ili tri start up-a, a danas ih imamo u programu 159. Ako smo uspeli da stvorimo 159 kompanija za sedam godina, hiljadu radnih mesta, mislim da smo nešto napravili dobro i da smo uspeli u tome", rekao je Perović Tanjugu komentarišući podršku Microsoft start up projektima.

Istakao je da je prisustvo velikih kompanija u Srbiji bitno, jer mogu stvoriti nove firme, ali su takođe važne i veze koje one imaju.

Tanja Kalezić iz Founder instituta rekla je Tanjugu da u Microsoft-u sedam preduzetnika predstavlja ideje potencijalnim investitorima, a one su različite, od oraganske priozvodnje do grin dizajna, 3D printinga...

"Trenutno imamo sedam preduzetnika koji su osnovali firme tokom programa Founder Instituta", rekla je ona.

Prema njenim rečima, preko 80 odsto kompanija koje se osnuju u Founder institutu nastavi da radi uspešno.

Jedna od učesnica programa Zorica Bogičević, ponudiće investitoru svoj "proizvod", a reč je o igricama.
"U pitanju je kombinacija nečega što već postoji i nove tehnologije. Tržište za to postoji. O ovoj priči razmišljam jako dugo jer do sada nisam bila zadovoljna ni sa jednim proizvodom i onda sam razmišljala kako da se to promeni. Uspeli smo da pronađemo rešenje", rekla je ona Tanjugu.

Investitor Nebojša Lazić, predstavnik invesiticionog fonda iz San Franciska kaže da ga interesuje IT sektor.
"Mi kao investitori želimo da se fokusiramo na početni biznis u IT sektoru, softvere i takve ideje želimo da pronađemo i pomognemo im da krenu napred. Do sada smo imali 12 investicija u poslednje tri godine u regionu", rekao je Laić.

Takođe, smatra da je preduzetnički duh u Srbiji prisutan, ali uspavan i da očekuje da se to promeni.
"Trenutno stanje tehnologije i infrastrukture je takvo da ljudi imaju šansu da probaju, ali i neuspeh ne treba da bude smak sveta", rekao je Lazić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Microsoft preduzetništvo start up it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana