Tekst objavljen: 11.08.2017 11:08        


Stopa nezaposlenosti najniža je u Srbiji u poslednjih 25 godina, pokazuju preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku za poslednji kvartal - izjavio je u četvrtak predsednik Aleksandar Vučić. Kako je dodao, to je od 1990. godine najniži nivo, a Srbija je uspela da dođe do tog uspeha dovođenjem investitora. Sve iznad 10 odsto je, po njemu, visoko, ali to je evropski prosek.

U Srbiji manje ljudi traži zaposlenje

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu bila 14,6 odsto, a da se za drugi tek očekuju rezultati.

- Indicije su da će ona biti niža nego u prethodnom kvartalu, ali tek ćemo proveravati podatke dobijene u Anketi o radnoj snazi - kaže Kovačević.

STALNO SMANJENJE

Prosečna stopa nezaposlenosti u 2016. godini bila je 15,3 odsto, a u prvom kvartalu ove godine iznosi 14,6. Prosečna bruto zarada u junu 2017, prema RSZ, bila je 67.857 dinara, dok je neto 49.238.


On je naglasio da je stopa nezaposlenosti poslednji put bila na tom nivou još u vreme Ante Markovića.

Profesor Ljubomir Madžar kaže, za "Novosti", da postoji oštra polemika oko stope zaposlenosti i nezaposlenosti u Srbiji, a Fiskalni savet iskazuje ozbiljnu sumnju u njeno smanjenje.

- Smanjenje stope nezaposlenosti trebalo bi da se odražava na stopu rasta BDP, koji ne raste tom dinamikom - kaže prof. Madžar. - S druge strane, ni vrednost dooprinosa na zarade ne ide tempom kojim bi trebalo.

On dodaje da postoji pozitivna veza između stope privrednog rasta i stope zaposlenosti, a da ekspanzija BDP ne daje povoda da se veruje u to.

- To je, po mišljenju Fiskalnog saveta, samo privid ili greška u obračunima, a brojke koje dolaze iz Zavoda za statistiku su neusklađene i nekonzistentne - kaže Madžar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao pad nezaposlenosti nezaposleni Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana