Tekst objavljen: 18.04.2017 8:33        


REKOVAC, 18. aprila (Tanjug) - Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević izjavio je da će mlekara "Koliba" iz Slovačke u Rekovcu izgraditi mlekaru, a Rekovac za to ima 12.000 ovaca i 2.000 koza, što je dovoljno. 

U Rekovcu najavljena izgradnja slovačke mlekare

Celu investiciju podržala je Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, a mlekara u Rekovcu zvaće seĆ"Koliba Levač", izjavio je danas Tanjugu Đorđević.

Slovaci će u mlekari, "za početak zaposliti oko 40 radnika", što je veoma važno za Rekovac, nerazvijenu opštinu Srbije, dodao je Đorđević.

"Mi se tome radujemo, jer će mlekara oživeti Levač i doprineti da se za nas čuje ali i ožive sve sfere poljoprivrede i stočarstva u ovom kraju", rekao je Đorđević.

Slovaci imaju obavezu da otkupljuju mleko od naših proizvođača, tako ćemo uposliti domaćinstva kojaĆse bave ovčarstvom i kozarstvom, ocenio je on.

Prema popisu, domaćinstva u Levču imaju 12.000 ovaca i 2.000 koza, to je dovoljan broj grla, međutim vrste ovaca i koza koje se ovde gaje nisu toliko mlečne. Od Ministarstva poljoprivrede imamo obećanje, da će, uz našu pomoć, pomoć opštine, finansirati nabavku mlečnijih grla kako bi imali više mleka za tu mlekaru, rekao je Đorđević.

Predsednik saveta za posticaj i razvoj privrede Skupštine grada Jagodine Nikola Radosavljević, koji je posredovao u ovoj investiciji, izjavio je Tanjugu da je reč o fabrici manjeg kapaciteta koja je trebalo da se otvori u Jagodini, ali je na nivou Skupštine grada Jagodine dogovoreno da se ustupi Rekovcu, zbog visokogĆstepana nerazvijenosti te opštine.

Rusku Federaciju i zemlje Evropske unije, objasnio je Radosavljević.
Radosavljević je istakao da je, on prvo, na čelu privredne delegacije, boravio u radnoj poseti Slovačkoj, a zatim je u Rekovac došao i vlasnik "Kolibe" Petar Zan.

Dogovoru sa rukovodstvom "Kolibe" prisutovao je i predsednik Regonalne privredne komore za Šumadiju i Pomoralje u Karagujevcu Predrag Lučić.

Lučić je investitoru iz Slovače obećao svu potrebnu pomoć kako bi se ova investicija realizovala u najkraćem roku, dodao je Radosavljević.

On je istakao i da su Slovaci zainteresovani za otvaranje i drugih fabrika u Srbiji.
Kompanija "Petin" je zainteresovana za fabriku meta i pancira, Kompanija "Minga" za proizvodnju betonskih elemenata, a Farma "Oaza" za uzgoj nojeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana