Tekst objavljen: 27.04.2017 9:58        


U Srbiji je u prvom tromesečju ove godine otkriveno 1.207 komada falsifikovanih dinarskih novčanica. Vrednost otkrivenih falsifikata je iznosila 1,87 miliona dinara. U prva tri meseca 2017. takođe je otkriveno 420 komada falsifikovanih novčanica efektivnog stranog novca.

U prvom tromesečju otkriveno 1.207  falsifikata

Lažnih novčanica evra je otkriveno 291 komad, dok je broj otkrivenih falsifikata dolara utrostručen sa lanjskih 37 na 123 komada u prvom kvartalu ove godine. Prema izveštaju NBS, najviše dinarskih "lažnjaka" činile su novčanice u apoenima od 2.000, 1.000 i 500 dinara.

1.207 komada lažnih dinarskih apoena je otkriveno u 2017.
Kada je reč o falsifikatima evra, dominiraju novčanice u apoenima od 50 evra, dok su kod američke valute evidentirani gotovo isključivo falsifikati apoena od 100 dolara.

Kako ne biste bili žrtva falsifikatora, dobro obratite pažnju kada uzimate novac, jer se falsifikat može prepoznati na osnovu nekoliko karakteristika: opšteg izgleda novčanice (deluje zamućeno, na dodir je drugačija od uobičajene), ali i detalja kao što su hologram i zaštitna nit. Najbolje ju je proveriti usmeravanjem u pravcu izvora svetlosti.

- Proveru novčanice nikad ne treba vršiti ispitivanjem samo jednog njenog dela, jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela, jedan bude originalan, a drugi falsifikovan -upozoravaju iz NBS.

Kako kažu, originalne novčanice se štampaju na zaštićenom papiru, od čistih pamučnih vlakana, potrebne elastičnosti, čvrstine, konstantne debljine i karakterističnog reskog zvuka prilikom savijanja.
Otkrijte sami falsifikat:

* Reljef na natpisu NBS na pravoj novčanici oseća se pod jagodicama prstiju, na lažnoj ne,
* Hologram se preliva na pravoj novčanici, na lažnoj ne,
* Na dnevnom svetlu, boja lažne novčanice je tamnija,
* Kvalitet papira je drastično lošiji kod lažnih novčanica.


- Prilikom izrade papira, u vlažnoj fazi, ugrađuju se elementi zaštite: vodeni žig, sigurnosna nit i nepravilno raspoređeni višebojni končići koji fluoresciraju prilikom izlaganja UV svetlu.

Zbog nemogućnosti korišćenja originalnog papira, falsifikatori novac falsifikuju na komercijalnom, koji je dostupan u slobodnoj prodaji i najčešće se koristi za štampanje i fotokopiranje. Nakon nekoliko savijanja i gužvanja, ovaj papir se oštećuje, krza i cepa- objašnjavaju u NBS.

Analiza novčanica dinara pokazala je da se falsifikati najčešće izrađuju korišćenjem ink-džet štampača, laserskih štampača i uređaja za fotokopiranje u boji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs falsifikat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana