Tekst objavljen: 26.03.2021 13:55        


Građani Srbije mogli bi u ponedeljak da saznaju više detalja o tome pod kojim uslovima će ovog leta moći da putuju na more u Grčku. Naime, grčki ministar turizma Haris Teoharis dolazi u Beograd da sa koleginicom iz Srbije Tatjanom Matić razgovara o saradnji dveju turističkih privreda, ali, što je najvažnije, o uslovima za putovanje građana između dve države

U ponedeljak bismo mogli da znamo kakvi će biti uslovi za odlazak u Grčku

Iz resornog ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija samo je kratko zvanično najavljeno da li će biti potpisana zajednička izjava o saradnji, koja, kako nezvanično saznaje Nova.rs, treba da bude osnova za budući sporazum ili dogovor o načinu putovanja ovog leta.

“U samoj izjavi neće biti navedeni svi detalji, ali svako će se više znati o uslovima pod kojima će Grčka priznavati digitalne sertifikate Srbije za putovanje”, objašnjava izvor Nova.rs.

Digitalni sertifikat Srbije za putovanje koji bi priznala Grčka, kako saznaje Nova.rs, ne mora da bude samo potvrda o vakcinaciji, mada se u slučaju većine građana očekuje da bi to mogla da bude, već i testovi za građane koji iz nekog objektivnog zdravstvenog razloga ne mogu da se vakcinišu.

Grčki ministar je sredinom marta najavio da će ta zemlja 14. maja otvoriti vrata za strane turiste koji su se vakcinisali ili imaju negativan PCR test. Ono što bi moglo da bude problematično jeste uvođenje činjenica da je Evropska unija, čiji je Grčka deo, svojevremeno saopšteno da će biti uvažene samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Međutim, ostavljena je mogućnost da članice EU same sa drugim zemljama, koje nisu članice Unije, posebnim sporazumum reše uslove putovanja, što se nezvanično tumačilo i kao mogućnost tih država da same odrede koje vakcine će da priznaju.

“Grci su najavili da dolaze da našim turistima predstave predstojeće sezone, pa verujumo da će nam doneti i više detalja o uslovima putovanja. Neće biti sve precizirano, ali konkretan sporazum i dogovor očekuje se ubrzo posle ovog sastanka jer je turistička sezona na pragu” ubeđen je izvor Nova.rs.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka letovanje u grčkoj odlazak u grčku tatjana matić haris teokaris

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana