Tekst objavljen: 02.09.2017 12:59        


Kuće koje ne troše energiju, unose onoliko čistog vazduha koliko je potrebno stanarima ili troše 30 odsto manje energije nego uobičajena domaćinstva - to su niskoenergetske, pasivne kuće na kojima se drastično manje troši na grejanje i zagrevanje.

U pasivnim kućama porodični budžet u plusu

Pre nekoliko desetina godina kada su se gradile kuće u Srbiji nije bilo standarda energetski štedljive gradnje, a kao posledica toga upotrebljavani su materijali koji kuće nisu štitili ni od preteranog hlađenja ni od zagrevanja.

Rezultat toga je da kuće koje datiraju iz tog vremena, a u kojima ljudi i dalje žive troše ogromnih 200 i više kWh/m2 energije za grejanje, odnosno hlađenje godišnje. Postaće jasno kolika je to količina kada shvatimo da niskoenergetska kuća troši svega 30 kWh/m2 godišnje, pasivne kuće svega 15 kWh/m2, dok je kuća nulte energije upravo to što joj ime kaže - ona može biti potpuno nezavisna od energetske mreže i koristi obnovljive izvore energije.

Niskoenergetske kuće

Niskoenergetske kuće su oni objekti koji u odnosu na "obične" kuće imaju manje potrebe za grejanjem i toplom vodom i troše otprilike 30 odsto manje energije.

Primera radi, u Nemačkoj niskoenergetska kuća ima ograničenje u potrošnji energije za grejanje prostorija od 50 kWh/m2 godišnje, dok se u Švajcarskoj ne sme koristiti više od 42 kWh/m2 godišnje, piše na portalu "Gradnja kuće". Ako se uzme u obzir da je klima na našem području povoljnija nego u ovim zemljama, na primer u susednoj Hrvatskoj se za definisanje niskoenergetske kuće uzima vrednost od 30 kWh/m2.

- Da bi se postigla ušteda energije kod niskoenergetske kuće, iskorištavaju se visoki nivoi osunčanosti, ugrađuju se energetski efikasni prozori, obavezni su niski nivoi propuštanja vazduha i obnova toplote u ventilaciji za manje energije potrebne za grejanje i hlađenje. Dopušteni su i poželjni standardi prema pasivnim solarnim tehnikama dizajna ili aktivne solarne tehnologije, odnosno ugradnja solarnih kolektora i foto-naponskih ćelija. Često se koriste i tehnologije za recikliranje toplote iz vode koja se koristi kod tuširanja ili u mašini za pranje posuđa - kažu na portalu "Gradnja kuće".

Pasivne kuće

Pasivna kuća održava se pasivno toplotom, bez aktivnog sistema zagrevanja i klimatizacije. Takvoj kući potrebno je čak 90 odsto manje energije od uobičajenog objekta i 75 odsto manje od nekog modernog i novoizgrađenog objekta. 
Kuće građene mimo standarda štedljive gradnje troše više od 200 kWh/m2.

Kako kažu na portalu "Gradnja kuće", pasivna kuća koristi izvore energije u svojoj unutrašnjosti, kao što su sunčeva toplota, toplina električnih uređaja, pa čak i toplina tela njenih stanara. Zbog ovoga potrebe za grejanjem su čak duplo manje nego kod niskoenergetskih kuća - svega 15 kWh/m2.

- Pasivnu kuću karakterišu velike staklene frontalne površine okrenute prema jugu i relativno mali prozori okrenuti prema severu, kao i kompaktnost građevinskog objekta. Pasivne kuće postižu enormnu uštedu energije zahvaljujući visokom kvalitetu termoizolacijskog omotača. Pasivna kuće podrazumeva i omotač koji ne propušta vazduh, koji mora biti čvrsto postavljen oko celog objekta i ne sme imati otvore. Prozori na takvom objektu su sa troslojnim staklima punjeni plinom. Isto tako, ne sme biti toplotnih mostova. Time se osigurava da se površinska temperatura kuće ravnomerno razdeljuje, a istovremeno se sprečava eventualna pojave vlage na omotaču - kažu na portalu "Gradnja kuće".

Stanari u svom domu ne moraju da brinu za svoje zdravlje jer će ventilacija u njihov dom dovoditi onoliko svežeg vazduha koliko im je potrebno, a iskorišćeni vazduh odvoditi iz prostorija.

Kuće nulte energije

Već iz naziva je jasno da je u pitanju kuća s nultom energetskom potrošnjom i nultom emisijom ugljen-dioksida godišnje. Takva kuća može biti potpuno nezavisna od energetske mreže. Ona u zavisnosti od sezone koristi obnovljive izvore energije koji se generišu unutar objekta i ne zagađuju okolinu.

Kuće nulte energije mogu biti i one koje energiju proizvode koristeći obnovljive izvore energije, što je jednako energiji koja je potrošena unutar doma, kao i one koje proizvode istu količinu energije koja se unutar njih potroši. Kuće sa nultom energetskom emisijom podrazumevaju one bez ostatka ugljen-dioksida ili kuće bez emisije, a domovi sa nultom cenom energije balansiraju s cenom energije koja se prodaje mreži, a generisana je unutar doma. Ima i onih sa nultom potrošnjom energije van kompleksa, odnosno to je kuća u kojoj se 100 odsto energije kupuje generisano pomoću obnovljivih izvora energije, čak i ako su ti izvori energije van nje.

 

Dom može biti potpuno nezavisan od energetske mreže.

Domaćinstvo može biti odvojeno od mreže, tj. kuće nisu priključene ni na kakav izvor energije koji nije unutar kompleksa.

Autonomne kuće

Autonomna ili nezavisna kuća normalno funkcioniše bez spoljašne infrastrukturne podrške. Kako se navodi na portalu "Gradnja kuće", ona nema priključke na mrežu za distribuciju električne energije, na vodovod, kanalizaciju, komunikacijsku mrežu, a u nekim slučajevima nema ni priključke na javnu mrežu. Energija je u ovom slučaju samo jedan od resursa koje je potrebno dobiti iz prirode.

Kuće sa viškom energije

Kuća s viškom energije tokom cele godine sama proizvede više energije koristeći obnovljive izvore nego što uzme iz spoljne sredine.

- To je moguće ostvariti malim generatorima električne energije, niskoenergetskom tehnikom gradnje poput pasivnog solarnog dizajna kuće, te pažljivim odabirom lokacije za kuću. Većinom je takvu kuću s viškom energije teško razlikovati u odnosu na tradicionalne kuće jer koristi najefikasnija energetska rešenja kao što su aparati i grejanje kroz celu kuću.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ing zoran Vukov 30.08.2017 21:45

    Pre više godina na RTS-u je Agencija za energetsku efikasnost objasnila kolike su potrošnje kwh/m2 god objekata građenih namenski za daljinsko grejanje, i te podatke sam sačuvao a kasnije i proverio prateći potrošnju u objektu u kome stanujem a koji je izgradio Kongrap i uselio 1976 god. Tako STANDARDNO izolovan objekat (fasadna izolacija debljine 7 - 8 sm) ; troši 10 lit/m2 god energenta (nafta) a utrošak je do 100 kwh/m2 god stana; Kod objekta niske energetske potrošnje, troše 4,6 lit/m2 god (potrošnja energenata (nafta), gde je ostvarena 52% UŠTEDA: a za " PASIVNU KUĆU" daju 1,5 lit/m2 god potrošnja energenata (nafta).
    Prateći potrošnju u objektu u kome stanujem koji je građen po JUS standardima (kao i svi objekti izgrađeni u Srbiji za zagrevanje daljinskim grejanjem gde su standardo izolovani sa fasadnom izolacijom ) dobio sam iste podatke kao u tom saopštenju da troše godišnje do 100 kwh/m2 stana jer je to bilo ekonomski isplativo u odnosu na dodatne troškove uložene u izgradnji za postizanje manje potrošnje energenata. Takva izolacija STANDARDNA fasadna je primenjena u celoj Srbiji u svim gradovima i na objektima kao soliteri a isto i na lamelama. Verodostojne podatke sam izneo u komentarima na vaše članke koje ste i prikazali. podatak koji se iznosi "Kuće građene mimo standarda štedljive gradnje troše više od 200 kwh/m2 " ne odnosi se na objekte koji su izgrađene za grejanje dalinskim grejanjem po JUS standardima, koje sada greju Toplane jer one troše prosečno do 100 kwh/m2 stana god.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izgradnja kuće energetska efikasnost kuće pasivne kuće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana