Tekst objavljen: 18.04.2019 10:55        


Narednog ponedeljka ističe rok do kojeg zainteresovani nezaposleni, koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, mogu podneti zahtev, biznis-plan i neophodnu dokumentaciju i pokrenuti sopstveni posao. Na taj način pruža im se mogućnost da sami pokrenu posao, a NSZ je ove godine za tu namenu izdvojio od 200.000 do 240.000 dinara po nezaposlenom.

U NSZ stiglo više od 2.600 zahteva za POKRETANJE BIZNISA

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović objašnjava da ove godine u taj program može biti uključeno blizu 4.000 ljudi, a da je do sada podneto više od 2.600 zahteva. Prema njegovim rečima, to ne znači da do isteka roka zahteva neće biti znatno više jer, kako ukazuje, mnogo je onih koji čekaju poslednji dan.

"Procedura nije zahtevna, a novac koji se dobija za započinjanje sopstvenog biznisa je bespovratana pomoć. Svotu neko može zvati simboličnom, a neko podsticajnom, a pošto su iznosi od 200.000 do 240.000 dinara, mislim da je to dovoljno da se godinu dana uplaćuju porez i doprinosi i da je dovoljno da se započne neki biznis koji ne zahteva velika ulaganja", objasnio je Martinović.



On kaže da je isti rok i za one su spremni da zaposle nove radnike, a najveće interesovanje za taj program NSZ-a pokazali su poslodavci. Za otvaranje novih radnih mesta NSZ poslodavcima nudi od 150.000 do 300.000 dinara. Novina ove godine je program pripravništva, koji će se sprovoditi u privatnim kompanijama, jer je namera države da se podrži razvoj privatnog sektora, a da se rasterećuje javni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Ove godine ćemo imati dva modaliteta podrške zapošljavanju pripravnika starosti do 30 godina – za lica sa visokom stručnom spremom i one sa srednjom stručnom spremom. Postoje uslovi koje budući zaposleni moraju da ispune kao što je, recimo, da staž na evidenciji NSZ-a mora biti bar šest meseci, a prosečna ocena studiranja najmanje 8,5.

Osim za njih, postoje uslovi i za poslodavce koji žele da se uključe u taj program. Naime, oni imaju obavezu da nakon isteka perioda u kojem zaradu pripravnika finansira NSZ, a to je godina za visoku stručnu spremu i šest meseci za srednju, oni ostanu da tu rade određeni period – od tri do šest meseci. To nije velika obaveza, a verujem da će oni koji se dobro pokažu sigurno imati šansu da ostanu duže", smatra Martinović. Inače, NSZ očekuje da preko tog programa ove godine bude angažovano oko 1.130 pripravnika. Program će se realizovati samo u onim privatnim kompanijama koje redovno izmiruju svoje poreske obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposleni biznis NSZ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana