Tekst objavljen: 17.04.2015 15:26        


Srbija je jedina zemlja u Evropi, uz Grčku, kojoj MMF predviđa rast stope nezaposlenosti. Naredne godine ćemo, tvrde, biti evropski rekorderi zajedno sa Grčkom.

U narednom periodu rast stope nezaposlenosti

U aprilskom izveštaju o stanju svetske privrede, dokumentu prezentovanom na Prolećnom zasedanju Generalne skupštine Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, koji je u toku, stopa nezaposlenosti sa kojom će Srbija završiti ovu godinu projektovana je na 20,7 odsto, što je jedan odsto više nego što je, prema podacima MMF, naša zemlja završila 2014.

Projekcije MMF tako pokazuju da će nezaposlenost u 2016. u Srbiji skočiti sa 20,7 na 22 odsto, a jedino će ih više biti u Grčkoj gde će taj skok biti sa 22,1 odsto ove godine na 24,8 odsto sledeće.

U Hrvatskoj će pasti sa 17,3 na 16,9 odsto, u Italiji sa 12,6 na 12,3 procenata, u Bugarskoj sa 10,9 na 10,6 odsto, u Sloveniji sa 9 na 8,3 procenta, dok će u Rumuniji stopa nezaposlenosti ostati ista kao i ove godine – 6,7 odsto.

Nezvanično se može čuti da je MMF, u svojim projekcijama za Srbiju, računao na moguće smanjenje zaposlenosti po osnovu strukturnih reformi na koje se zvanični Beograd obavezao prilikom pregovora o aranžmanu.

A tu se pominje da će status preko 500 firmi u restrukturiranju biti rešen do kraja ove godine. Okvirno se računa da će, u ovom procesu, bez posla ostati bar 30.000 ljudi. To je moglo da opredeli i prognoze te međunarodne institucije.

Tu je i korporativizacija javnih preduzeća gde se takođe računa da će mnogi zaposleni biti višak. Racionalizacija javnog sektora do 2017, bar prema proceni Fiskalnog saveta, znači manje oko 27.000 ljudi iz ovih delatnosti u radnom odnosu. To bi, kako se računa, moglo da znači skoro deset odsto manje

MMF ume da pogreši

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da nije nemoguće da je MMF pogrešio. "MMF ume da pogreši. Oni su nam, za ovu godinu, predvideli negativan rast BDP, a mi ćemo imati ili nulu ili blagi rast. Republički zavod za statistiku je referentna ustanova i ima metodologiju koju prihvata ceo svet. Kada ona kaže da je pala nezaposlenost, onda je ona pala. Povećana je i količina doprinosa koji se uplaćuju u penzioni fond. Odakle, ako nije povećana zaposlenost. Količina novca koja je ušla u penzioni fond ne može da se lažira", zaključuje Vulin. Međutim, ne treba zaboraviti da je sredinom prošle godine smanjen porez na plate za dva odsto, za koliko je povećana stopa doprinosa za PIO fond, što je uticalo da bude veći priliv novca u Fond PIO.
zaposlenih u državi u odnosu na 2014.

Mada statističari Republičkog zavoda za statistiku kažu da ne znaju koju metodologiju primenjuje MMF, kao i da se oni kao državna institucija, ne bave ovom vrstom projekcija, stopa nezaposlenosti od 19,7 odsto s kojom je Srbija prema podacima Fonda završila 2014. godinu skoro da su potpuno saglasni sa stopom koju je nedavno objavio i Zavod za statistiku. Razlika je samo 0,1 odsto.

Međutim, stopa nezaposlenosti od 19,6 odsto za 2014. koju je objavio Republički zavod za statistiku dobijen je po osnovu ankete o radnoj snazi, koja evidentira da je zaposlen svaki građanin Srbije koji je, bar jedan sat nedeljno, radio bilo kakav posao, bez obzira na to da li je reč o stalno zaposlenom ili o radniku koji radi na crno.

U ovoj godini bićemo jedina država u Evropi u kojoj će, računa MMF, pasti vrednost BDP u odnosu na 2014. (u kojoj nam je bruto domaći proizvod bio u minusu od 1,5 odsto), od 0,5 odsto, teško da se može računati baš na značajniji rast interesovanja privatnih firmi za nova zaposlenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost dogovor sa mmf porast nezaposlenosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana