Tekst objavljen: 01.11.2016 11:36        


U vanrednim kontrolama koje je Inspekcija rada sprovela od 24. do 27. oktobra kod poslodavaca širom Srbije ustanovljeno je da 23 odsto radnika nema ugovor o radu, niti su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. 

U Južnobačkom okrugu najviše radnika radi "na crno"

Nadzori su izvršeni kod 952 poslodavca koji se bave različitim delatnostima, trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, saobraćajem, zanatskim uslugama i drugim, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

U kontrolama je zatečeno 3.219 radnika, od kojih 740 (oko 23 odsto) nije imalo ugovor o radu, niti je bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Najveći broj neprijavljenih - čak 103 od 153 radnika (oko 66 odsto) otkriveno je kod poslodavaca na teritoriji Južnobačkog okruga, dok je u Nišavskom okrugu od 120 radnika, njih 80 (oko 65 odsto) bilo angažovano "na crno".

Procentualno, prema rezultatima ove kontrole, rad "na crno" je najzastupljeniji na teritoriji Podunavskog okruga, gde su inspektori utvrdili da od 53 zatečena radnika, njih 47 (oko 89 odsto) nije bilo prijavljeno.

Takođe, u inspekcijskim nadzorima u Zaječaru, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i Nišu otkriveno je i šest neregistrovanih subjekata - tri iz delatnosti građevinarstva, i po jedna firma koja se bavi održavanjem i opravkom motornih vozila, taksi prevozom i šivenjem.

Inspektori su doneli šest rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su podneli ukupno 119 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, i izdali 17 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

Inspekcija rada je donela i ukupno 387 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 18 rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rad na crno neprijavljeni radnici poslodavci obavezno osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana