Tekst objavljen: 02.09.2015 11:26        


Ekonomista Miladin Kovačević izjavio je da bi optimalan broj zaposlenih u javnom sektoru, u kojem sada radi 680.000 ljudi, bio 120.000 zaposlenih.

U javnom sektoru bez posla ostaje 560 000 zaposlenih

Od toga bi polovina bila zaposlena u državnoj upravi a ostatak u policiji i vojsci, kazao je on za RTS.
Član Fiskalnog saveta i profesor Fakulteta za međunarodnu ekonomiju Vladimir Vučković rekao je da su u sprovođenju ekomoske politike vlade, u skladu sa aranžmanom s MMF-om, najveći pomaci ostvareni na obaranju fiskalnog deficita, restruktuiranju javnog sektora, fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju inflacije.

Ove godine smo kao zemlja već dostigli nivo deficita budžeta koji je planiran da se ostvari za naredne dve godine trajanja aranžmana s MMF-om, ocenio je Vučković, povodom uspešno završene druge revizije aranžmana s MMF-om i skrenuo pažnju na oecnu MMF-a da u narednoj godini ne možemo očekivati ovako dobre rezultate po pitanju niskog deficita budžeta.

Sledeće godine najveći ekonomski izazovi Srbije biće veći rashodi za kamate u otplati javnih dugova i otpremnine zaposlenima, a uz sve to moraju se povećati rashodi za kapitalne investicije, naveo je Vučković.

Kada je reč o racionalizaciji broja zaposlenih u javnoj upravi, Vučković je ocenio da bi do kraja godine trebalo da bude ciljano otpušteno nekoliko hiljada ljudi, mimo prirodnog odliva radne snage zbog odlaska u penziju i napomenuo da bi javni sektor trebalo smanjiti za oko 125.000 ljudi u naredne dve godine.

Komenatrišući ocenu MMF-a da imamo smanjene investicije u kapitalne projekte, Vučković je rekao da su ta ulaganja ubrzana u proteklih nekoliko meseci i treba očekivati njihovo blago ubrzanje u naredna dva meseca, ali ćemo do kraja godine ipak imati neželjene uštede na tom planu i teško ćemo dostići cilj da kapitalne investicije do kraja godine budu preko tri odsto BDP-a, kazao je Vučković.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević podsetio da smo ove godine smanjili deficit budžeta na oko 24 milijardi dinara, a prošle godine imali smo ukupno 122 milijarde dinara, što predstavlja ogromnu uštedu.

U 2016. godini ne možemo očekivati ovako dobre rezultate po pitanju niskog deficita budžeta i najveći ekonomski izazovi Srbije u narednoj godini biće veći rashodi za kamate u otplati javnih dugova, otpremnine zaposlenima, i veći rashodi za kapitalne investicije, ocenili su analitičari.

Najveća ušteda u budžetu za ovu godinu ostvarena je na smanjenju izdataka za plate i penzije u iznosu od oko 50 milijardi dinara, naveo je Kovačević i dodao da do kraja godine možemo očekivati deficit republičkog budžeta na oko tri odsto BDP-a, uz rast BDP-a od 0,5 do 0,6 odsto.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Pitić ocenio je da je Srbija napravila ozbiljan pomak u konsolidaciji javnih finansija i u naredna dva meseca, do ponovne, treće, revizije aranžmana s MMF-om, ostaje da se vidida li ima prostora za povećanje plata i penzija.

U tih 60 dana mogu se ostvariti pomaci u racionalizaciji državne uprave i javnim preduzećima, pokrenuti model za rešavanje nenaplativih kredita, pojačati finansijska disciplina i smanjiti kašnjenja u javnim plaćanjima na tržištu i to je ono što mogu biti argumenti za razgovore s MMF, naveo je Pitić.

Prema Pitićevim rečima, najjači argument vlade da od MMF-a zatraži odobravanje povećanje plata i penzija, na predstojećoj trećoj reviziji aranžmana, nastavak dosadašnjih pozitivnih pomaka u restrruktuiranju javnog sektora i fiskalnoj konsolidaciji, a najavžnije je da se ojača već uspostavljeno poverenje vlade i MMF-a .

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni sektor državni posao otkazi buđet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana