Tekst objavljen: 25.02.2016 12:41        


U budžetu Republike Srbije je u januaru 2016. ostvaren suficit u visini od 33,0 milijarde dinara, a kada se uključe rashodi iz projektnih zajmova (koji inače nisu deo budžeta), višak u državnoj kasi iznosi 32,2 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U januaru ostvaren budžetski suficit 33 mlrd dinara

Prihodi su ostvareni u iznosu od 93,7 milijarde dinara, a rashodi su iznosili 60,7 milijardi dinara.Poreski prihodi su dostigli 72,9 milijarde dinara, pri čemu najveći deo od 36,6 milijardi potiče od uplata PDV-a.

Prihod po osnovu akciza iznosili su 27,7 milijardi dinara. Dobrom ostvarenju prihoda od akciza najviše je doprinelo formiranje zaliha akciznih proizvoda, što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza, navode iz Ministarstva.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 20,7 milijardi dinara, od čega je 12,7 milijardi dinara prihod po osnovu licenci za korišćenje mobilne mreže četvrte generacije.Rashodi su izvršeni u iznosu 60,7 milijardi dinara.

Najveće su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO).Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 milijardi dinara, dok su transferi OOSO iznosili 13,8 milijardi.

Na nivou opšte države u januaru je zabeležen suficit u iznosu od 30,0 milijardi dinara, pri čemu je na nivou lokalnih samouprava višak iznosio 2,1 milijarda dinara, kod AP Vojvodine 0,7 milijardi, dok je PIO fond zabeležio deficit od 7,2 milijarde.RFZO je zabeležio suficit od 3,5 milijardi dinara, što je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo polovina mesečne zarade.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, pa je njihov ukupan deficit iznosio 1,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državne firme suficit suficit budžeta krediti poslovanje Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana