Tekst objavljen: 04.07.2024 12:00        


Tunel je ključna komponenta Skandinavsko-Mediteranskog koridora koji se proteže skoro 5.000 kilometara

U izgradnji je najduži podvodni tunel na svetu


Kopenhagen će uskoro biti nikad bliži nemačkim turistima. Danska gradi najduži podvodni tunel na svetu, koji će ići ispod Baltičkog mora i spajati je sa Nemačkom. Za nekoliko godina tunel "Femarnbelt" skratiće put trajektom sa 45 minuta na samo sedam minuta vožnje automobilom.

Cena ovog impresivnog projekta je okoosam milijardi dolara, a osim železničke veze, tunel će imati i autoput sa četiri trake. Ne samo da će biti najduži podvodni tunel, već i najduži železničko-automobilski tunel na svetu.

Ukupna dužina tunela iznosiće 18 kilometara, a radi se o takozvanom "uronjenom" tipu tunela. Biće postavljen na dnu Baltičkog mora u rovu širine 40 do 50 metara, dubokom 12 do 15 metara.


Tunel jeključna komponenta Skandinavsko-Mediteranskog koridora, transportne mreže koja se proteže skoro 5.000 kilometara od Sredozemnog mora do Finske.

Planirana železničko-automobilska veza skratiće putovanje iz Hamburga u Kopenhagen sa pet na manje od tri sata, a ono za šta je trajektu potrebno 45 minuta, vozilima će se prolaziti za deset, a vozom za sedam minuta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tunel Nemačka danska Kopenhagen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana