Tekst objavljen: 10.07.2016 11:30        


Hrvatska narodna banka pozvala je na oprez, budući da je u prvom polugodištu ove godine u toj zemlji otkriveno ukupno 635 falsifikovanih novčanica svih valuta, pri čemu se nešto više od polovine tog broja odnosi na lažne kune, a gotovo trećina na krivotvorene evre. 

U Hrvatskoj u opticaju falsifikovane kune, evri..

Od ukupnog broja otkrivenih krivotvorenih novčanica svih valuta, najveći udeo imaju falsifikati kuna - 55,6 odsto, a slede lažne novčanice evra (32,5 odsto) i američkog dolara (11,3 odsto), prema podacima HNB-a, prenosi Poslovni dnevnik.

Od ostalih valuta u Hrvatskoj su u prvom polugodištu registrovani i falsifikati britanske funte (u ukupnom broju su imale udeo od 0,5 odsto), kao i kanadskog dolara (0,1 posto).

Od januara do juna ove godine iz opticaja je izdvojeno 353 komada krivotvorenih novčanica kune, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 64,2 odsto, dodaje Poslovni dnevnik.

Najčešće falsifikovan apoen bila je novčanica od 200 kuna (301 registrovanih falsifikata), što je u ukupnom broju krivotvorina kune udeo od 85,3 odsto.

Budući da se rizik od pojave i primanja krivotvorenog novca ne može isključiti i kako se uvek u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prevare, iz HNB-a pozivaju sve građane i turiste na pojačan oprez.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro hrvatska kuna falsifikovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana