Tekst objavljen: 24.12.2013 16:45        


Hrvatski bankarski sektor u 2013. obeležilo je smanjenje profitabilnosti banaka. Pored toga, bilo je problema s dokapitalizacijom malih banaka, Centar banka je otišla u stečaj, a privatizacija Hrvatske poštanske banke (HPB) nije uspela.

U Hrvatskoj 2013. obeleŽila Manja profitabilnost banaka

U periodu od januara do septembra tekuće godine bruto dobit hrvatskih banaka smanjena je u odnosu na isto razdoblje lani za više od 30 odsto, odnosno za gotovo milijardu kuna (oko 131 milion evra), preneo je hrvatski Tportal.

Podaci Hrvatskog udruženja banaka, pokazuju da je neto dobiti smanjena za 47 odsto, što je najveći pad od 2001, čak veći nego u periodu "prvog udara" krize 2009. i 2010, kada im je dobit pala 27 odsto.

Od ukupno 30 banaka u devet meseci s profitom je poslovalo njih 17, dok 13 banaka beleži gubitke.

Viceguverner Hrvatske narodne banke, Damir Odak, kao glavni uzrok pada bankarske dobiti navodi smanjenje kamatnih prihoda, koji su za oko 1,2 milijarde kuna manji nego prethodne godine.

Dodatni udar na profitabilnost banaka od iduće godine mogao bi doći i od izmena Zakona o potrošačkom kreditiranju, koje stupaju na snagu 1. januara 2014, a centralna banka je procenila da će njihova primena za banke značiti trošak od oko pola milijarde kuna.

U velikim problemima ove godine su se našle male banke - od njih 13 koje su poslovale s gubitkom, 12 su banke s pojedinačnim udelom u ukupnoj bankarskoj aktivi manjim od jedan odsto, a u najvećem problemu je Centar banka za koju je pokrenut stečaj.

Vodeće banke u Hrvatskoj, prema veličini tržišnog udela i u 2013. su Zagrebačka, Privredna i Erste banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska 2013. banke bankarski sektor bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana