Tekst objavljen: 01.07.2017 10:00        


U holu u centrali NLB Banke Beograd sinoć je otvorena izložba slovenačke slikarke, Majde Zorko, pod nazivom: »Flower Power« (Moć cveća).

U holu NLB Banke otvorena je izložba Majde Zorko

Otvaranju izložbe prisustvovali su NJE Ambasador Republike Koreje u Srbiji, gospodin Deđong Ju (Yoo Dae Jong) , NJE Ambasador Indonezije Hari Džejms Ričard Kandou (Harry James Richard Kandou) Heri Kandou sa suprugom i NJE Ambasador Republike Slovenije, gospodin Vladimir Gasparič, počasni konzul Republike Slovenije Rajko Marić, supruge ambasadora Maroka, Irana i Alžira, brojni umetnici, privrednici i predstavnici javnog života. Autorka radova, Majda Zorko, predstavljajući svoje radove, objasnila je svoj pristup slikanju cveća „Bilo bi ludo takmičiti se sa prirodnom lepotom cveća.

Najbolje slikarske imitacije služe samo da u nama probude čežnju za pravom stvari. Bilo bi depresivno jednostavno iskopirati ili imitirati cveće onako kako ga vidimo u stvarnosti, jer i najbolje imitacije mogu biti samo druga violina stvarnosti. Zato radim ono što cveće ne može da radi. Koristim boje, linije, oblike i svoju imaginaciju na način na koji pravo cveće ne bi moglo nikada ni da pokuša.

Ipak, ne ignorišem stvarnost, trudim se da ne dozvolim da me ekspresivna forma ne odvede predaleko od opservacije. I fotografisanje i crtanje oblika mi pomaže da se fokusiram na formu. Kako bih izrazila esenciju cveća, izbegavam mehaničko nanošenje boja, kreiram jake dizajnerske obrasce, najčešće kroz ponavljanje oblika i boja. Moje viđenje cveća je i romantično i emotivno, lično i prozaično. Moje slike cveća su orkestrirane naracije živopisnih boja, teksture i dizajna.

Orkestar koji vizuelno peva.“ „Slovenija i Srbija imaju izuzetno uspešnu saradnju na svim poljima, ali se najčešće govori o saradnji na ekonomskom planu.

Оvo je lepa prilika da još jednom potvrdimo da je ta saradnja dobra i na polju umetnost, а moram da dodam da je u ovom prostoru zaista veliko osveženje videti umetnička dela. Svesni smo da je put umetnika često težak, i da je podrška profitnog sektora umetnosti od velikog značaja, posebno kada je u pitanju vrsta umetnosti koja po svojoj prirodi ne može da ima masovnu publiku“ rekao je na otvaranju izložbe Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd i naglasio da je ovo samo prva od izložbi u ovom prostoru.

Već od ove jeseni, u saradnji sa kolegama iz NLB Srbija, daćemo pre svega mladim umetnicima priliku da ovde izlože svoje radove“ dodao je Greganović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Majde Zorko nlb banka izložba slika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana