Tekst objavljen: 04.06.2015 15:21        


Kompanija Barter centar u Crnoj Gori, koja se između ostalog bavi prodajom stanova, pripremila je projekat prodaje nekretnina građanima i firmama na period do 10 godina bez kamata. 

U Crnoj Gori prodaja stanova bez kamate

Izvršni direktor Barter centra, Radoje Božić, kaže da je to novi sistem prodaje stanova na crnogorskom tržištu, gde nekretnine dobijaju iz projekta sporazumnog restrukturiranja duga, koji podrazumeva da proizvođači građevinskog materijala vraćaju obaveze prema bankama tako što preduzećima koja grade stanove isporučuju građevinski materijal, prenose Vijesti.

"Pošto poslujemo kao društvo s ograničenom odgvornošću, nemamo pravo da obračunavamo kamate kupcima kao što to rade banke", kazao je Božić.

"Projekat može biti sufinansiran od strane banaka od kojih građanin može uzeti kredit, a u tom slučaju mi ustupamo banci hipoteku", objasnio je Božić.
Prema njegovim rečima, građani mogu učestvovati u kupovini i u izgradnji stanova u svakoj fazi. U tom slučaju ostavljaju banci depozit do završetka stana i tim novcem investitor i Barter ne mogu da raspolažu dok se stan ne završi.

U početnoj fazi izgradnje, kada nije izgrađeno više od 30 odsto objekta, depozit bi iznosio 60 odsto, koji uključuje cenu izgradnje stana plus 10 odsto. U Podgorici i Baru ta cena bi bila oko 700 evra, ističe Božić.
Dodaje da u slučaju da se ne ispoštuju rokovi gradnje, kupac može dobiti svoj novac nazad, pri čemu dobija i kamatu od 2,8 odsto za depozit koji je bio u banci.

Barter centar je procenio da u Crnoj Gori ima 65.000 kupaca stanova po uslovima koje oni nude. Ako se ta cifra pomnoži sa 70.000 evra dolazi se, prema rečima Božića, do četiri milijarde koje mogu da budu realizovane na crnogorskom tržištu u narednih 10 godina.

On je naveo i da za sada imaju 12 stanova u Baru i 22 u Podgorici, a da će u narednih nekoliko meseci imati nekoliko stotina stanova za prodaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja stanova beskamatni stanovi Crna Gora novi stanovi izgradnja stanova budva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana