Tekst objavljen: 23.07.2014 10:30        


Srbija ima više mobilnih telefona nego stanovnika - na svakih 100 žitelja ide 128 mobilnih telefona. Zato ne čudi da je prihod na tržištu telekomunikacija najveći upravo u oblasti mobilne telefonije - tri operatora za godinu dana prihodovala su čak 99,3 milijarde dinara, odnosno 878 miliona evra.

U 2013. mobilnim smo pričali 13.678.000.000 minuta

Jasno je na čemu se najviše zarađuje: za godinu dana korisnici mobilnih telefona u Srbiji poslali su ukupno 10,76 milijardi SMS poruka, dok smo na razgovor utrošili čak 13,68 milijardi minuta!

CRNA GORA REKORDER

Iako po broju mobilnih telefona prednjačimo u odnosu na većinu zemalja regiona, a i šire, Crna Gora je po ovom pitanju ipak - nepobediva. Svakih sto stanovnika ove države koristi čak 159 mobilnih telefona. A bilo je perioda kada je svaki žitelj Crne Gore u džepu imao najmanje dva telefona...
Svaki od gotovo deset miliona korisnika mobilnog telefona u našoj zemlji lane je u proseku razgovarao oko 1.487 minuta, ili, na dnevnom nivou četiri minuta i četiri sekunde. Kada je pak reč o porukama, pišu Novosti, svako je u proseku poslao po 1.170 poruka, odnosno tri poruke dnevno. Na ovo treba dodati još 24,76 miliona MMS poruka, koliko je lane poslato sa svih mobilnih telefona...

I dok minutaža u mobilnoj telefoniji beleži rast, sve je manje korisnika fiksnih telefona. Razgovori u fiksnoj mreži u Srbiji operatorima su lane doneli 35,5 milijardi dinara.

Kada se na ovo doda još 2,2 milijarde prihoda od razgovora sa inostranstvom dolazi se do ukupno 37,7 milijardi dinara koliko su prihodovale četiri kompanije koje su se u Srbiji lane bavile fiksnom telefonijom. Ovo je ipak, pad prihoda za 6,6 odsto u odnosu na godinu pre, pišu Novosti.

Kada se pogledaju podaci Telekoma Srbija, koji ima ubedljivo najveći broj korisnika fiksne telefonije (više od 2,5 miliona), prosečan iznos računa u fiksnoj mreži lane je iznosio 698 dinara za građane i 3.789 dinara za firme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilni operateri mobilni telefon mobilni telefoni mobilna telefonija mobilna tarifa fiksna telefonija fiksni telefon Srbija telefoniranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana