Tekst objavljen: 16.07.2020 15:40        


Jučerašnje hakovanje tviter profila poznatih ličnosti izvedeno je sa ciljem promovisanja bitkoin prevare. Prema saopštenju ove kompanije, u pitanju je koordinisani socijalni inženjering koji je bio usmeren ka zaposlenima u Tviteru. Drugim rečima, i u ovom bezbednosnom propustu omanuo je – ljudski faktor

Tviter objavio kako je došlo do velikog hakerskog napada juče

Naime, u sredu su hakovani profili demokratskog američkog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, kompanije Epl, kao i nekih milijardera poput Bila Gejtsa, Džefa Bezosa i Ilona Maska.

U hakovanim tvitovima poručeno je korisnicima ove mreže da mogu udvostručiti zaradu ako pošalju donaciju od 0,1 bitkoina u određeni “kriptovalutni novčanik”. Za samo nekoliko sati nakon započetog hakerskog napada, oko 300 ljudi je naselo na prevaru i poslalo bitkoine u vrednosti od 114.000 dolara. Račun na koji je usmeravan ovaj novac kreiran je u sredu. Već na kraju dana u kojem je započeta prevara veliki deo novca je povučen sa njega.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Otkrivši prevaru kompanija je preduzela meru bez presedana blokirajući sve zvanične i verifikovane profile. Posle nekoliko sati oni su ponovo aktivirani.

U saopštenju Tvitera stoji da je u pitanju „koordinisani” napad čije su mete njihovi zaposleni „sa pristupom internim sistemima i alatima”. Preko njih su hakeri preuzeli kontrolu nad mnogim profilima velike vidljivosti (uključujući i verifikovane) i tvitovali u njihovo ime.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
twitter tviter hakerski napadi bitkoin Bil Gejts ilon mask

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana