Tekst objavljen: 11.07.2015 10:42        


Turistički inspektori su za šest meseci ove godine primili 975 prijava građana, prijave su u 78 odsto slučajeva bile vezane za ugostiteljstvo dok se 22 odsto prijava odnosilo na turističke agencije, izjavila je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Gordana Radosavljević.

Turistički inspektori primili 975 prijava građana

Inspektori su utvrdili da je osnovano bilo 78 prijava koje su podnete protiv turističkih agencija dok je u 37 slučajeva postignut dogovor između agencija i putnicima je vraćen iznos u ukupnoj vrednosti od 2,115 miliona dinara, rekla je Radosavljević za Tanjug.

Prema njenim rečima građani su se u najvećem broju žalili zbog toga što im turističke agencije u potpunosti ili delom nisu pružile ugovorene usluge koje je obuhvatao program putovanja.

Ona je istakla i da su ove godine turističke agencije "El Greko" i "Travel eksport" izgubile licence za organizovanje turističkih putovanja, zato što su otkazale putovanja a da putnicima nisu vratile novac u zakonom propisanom roku od 15 dana.

Radosavljević je navela da je od 2008. godine do kraja juna 2015. godine oduzeto 57 licenci za organizovanje putovanja turističkim agencijama.

U proteklom periodu inspekcija je kontrolisala i ugostitelje najčešće zbog prijava koje su se odnosile na legalnost rada i izdavanje propisanih računa, istakla je ona.

Za šest meseci turistički inspektori izvršili su 6.318 kontrola ugostiteljske delatnosti, od čega 1.253 kontrole ugostiteljskih objekata za smeštaj i 5.065 kontrola restorana, rekla je ona.

"Jedan od naših prioritetnih ciljeva vezano za kontrolu primene propisa u oblasti ugostiteljstva je borba protiv sive ekonomije. Turistički inspektori su ove godine utvrdili u 468 kontrola bespravan rad ugostiteljskih objekata dok se u 194 slučaja radilo o neizdavanju propisanih računa", rekla je Radosavljević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam putovanje putnici turisti inspektori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana