Tekst objavljen: 20.10.2020 12:05        


Većina agencija uskoro će se zatvoriti i time dovesti u pitanje milionske uplate putnika čiji aranžmani nisu realizovani, ako je jedini način da se obezbedi zakonito poslovanje preko bankarskih garancija, navodi se u saopštenju Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) povodom novog pravilnika koji predviđa obavezu agencija da pribave bankarske garancije

Turističke agencije ističu: Pred gašenjem smo, bankarske garancije nisu dovoljne

Udruženja traže da im se rad omogući tako što će biti potpisani aneksi ugovora prethodnih garancija jer su u blokadi već 20 dana.

Podsećamo, 1. oktobra svim agencijama sa statusom "organizatori putovanja" istekle su garancije, a tim i licence za organizaciju putovanja, jer su osiguravajuća društva odlučila da ne nastave sa izdavanjem garancija smatrajući da je rizik prevelik. Rešenje je pronađeno u bankarskim garancijama.

"Detalji o bankarskoj garanciji su samo pravno- formalno rešenje koje ne može da se primeni u praksi. Ove garancije neće doprineti da agencije nastave da rade. Predviđeni iznosi su nedostižni jer manje agencije moraju da imaju garancije od 200.000 evra, što bi značilo zalaganje imovine koja vredi više od toga, dok je za veće turoperatore potrebno više od 400.000 evra", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, sve je dodatno otežano činjenicom da agencije ove godine posluju sa gubicima većim od 90 posto usled pandemije virusa korona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ističu i da resorno ministarstvo nije pravovremeno reagovalo na problem uprkos upozorenjima.

"MinistarRasim Ljajićse oglasio poslednjeg dana kad su polise važile i rekao da će problem biti rešen u narednih sedam do deset dana. Osim toga što problem nije rešen, ministarstvo je ponudilo neprimenljivo rešenje", ocenjuju agencije.

UTAS i ANTAS smatraju da jedino individualne polise osiguranja svakog pojedinačnog putovanja mogu da obezbede najbolju zaštitu za putnika.

Ovakva vrsta osiguranja sigurno neće doprineti značajnom poskupljenju aranžmana jer su i prethodne polise bile uračunate u njegovu cenu.

Osim hitnosti aneksa, agencije traže da predstavnici turističkih agencija budu obavezni deo svih radnih grupa o budućim pravilnicima koji preciznije regulišu našu delatnost jer su u ovom procesu neophodne i informacije iz prakse.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
agencije pred gašenjem UTAS ANTAS turizam turističke agencije bankarske garancije pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana