Tekst objavljen: 06.08.2023 18:00        


Turski bankarski nadzornik zabranio je plaćanje putovanja u inostranstvo kreditnim karticama na rate, javlja Rojters. Ta mera se odnosi na avio-letove, naknade za turističke agencije i smeštaj

Turcima zabranjeno da putovanja van zemlje plaćaju kreditnim karticama na rate Istanbul



Ovaj potez turskog bankarskog nadzornika (BDDK), koji je pogodio akcije turskih avio-kompanija, trebalo bi da obuzda odliv deviza iz zemlje, i jedna je od dve mere koje je to telo najavilo početkom nedelje, u cilju jačanja finansijske stabilnosti.

Turistički operateri kažu da su ih poslednjih godina pogodili kriza troškova života i slabost lire, koja je od kraja 2021. izgubila polovinu svoje vrednosti u odnosu na dolar, pri čemu putnici obično koriste kreditne kartice za finansiranje putovanja.

„Skoro svi moji klijenti plaćali su na rate“, rekao je Džem Polatoglu, portparol platforme turoperatora, napominjući da je prosečno putovanje za dvoje koštalo oko 50.000 lira (1.850 dolara). „Broj ljudi koji mogu da plate ovaj iznos odjednom je veoma mali.“

„Logika (mera) je ‘građani ne bi trebalo da idu u inostranstvo i troše stranu valutu'“, rekao je on, dodajući da je sektor putovanja u inostranstvo takođe pogođen sve većim poteškoćama sa kojima se Turci suočavaju u obezbeđivanju turističkih viza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Polatoglu je prognozirao oštar pad u broju odlazaka u inostranstvo nakon porasta potrošnje turskih državljana u inostranstvu u prvoj polovini godine na 3,17 milijardi dolara – što je povećanje od 84 odsto u odnosu na isti period 2022. – pri čemu su takvu potrošnju olakšali izdaci za kreditne kartice.

Mere koje se odnose na kreditne kartice takođe su uticalo na cene akcija turskih avio-kompanija, pri čemu je Turkiš erlajns (THIAO.IS) pao za 1,3 odsto, a avio-kompanija Pegazus (PGSUS.IS) za 2,3 odsto. Glavni istanbulski indeks BIST-100 bio je niži za 0,4 odsto, navodi Rojters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zabrana plaćanja turska plaćanje kreditnom karticom inostranstvo devize

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana