Tekst objavljen: 20.08.2014 12:45        


Turska Halk banka mogla bi već do kraja avgusta da da konačnu ponudu, a do kraja godine i da preuzme Čačansku banku, saznaju Novosti. Pregovori za preuzimanje naše najveće regionalne banke koja je u većinskom državnom vlasništvu traju oko dve godine.

Turci do kraja godine preuzimaju Čačansku banku?

Zainteresovani su bili Francuzi i Rusi, ali su očigledno Turci dali najbolju ponudu, a koliko su ozbiljni potvrđuje i činjenica da su prošle godine otvorili predstavništvo u Beogradu i već pregovarali sa bankarima o budućem menadžmentu.

VREDNOST

Čačanska banka ima 15.502 klijenata, 385 zaposlenih i 24 filijale u Srbiji. Ukupni kapital banke iznosi 44,48 miliona evra. Zauzima 1,18 odsto tržišta u Srbiji i nalazi se na 19. mestu od 30 banaka.
Turci su Narodnoj banci Srbije podneli svu potrebnu dokumentaciju za kupovinu Čačanske banke i pitanje je dana kada će centralna banka odobriti preuzimanje. O ceni će se pregovarati u naredne dve nedelje.

Halk preuzima akcije koje su iznete na prodaju i to 28,48 odsto državni udeo, 29,99 odsto koji pripada Evropskoj banci za obnovu i razvoj, kao i 19,98 odsto vlasništva međunarodne finansijske organizacije IFC, ogranak Svetske banke. Novog vlasnika sudeći prema dosadašnjoj praksi biraće EBRD, jer je ova institucija poznata po tome što dođe u određenu banku, uloži, a zatim je dobro proda.

Do kraja godine, imaćemo dva investitora u bankarski sektor, arapsku Rojal banku i tursku Halk banku.,



Halk banka je zainteresovana i za preuzimanje svih filijala Čačanske banke koja zapošljava 392 radnika. Čačanska banka je prošle godine poslovala pozitivno i krajem prošle nedelje na Beogradskoj berzi vredela je oko 27 miliona evra. Halk banka je u Turskoj peta po veličini i od 2008. godine je banka sa najvećom stopom rasta u Evropi. U matičnoj zemlji ima 850 filijala i kapital od 65 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski sektor bankarsko tržište banke čačanska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana