Tekst objavljen: 08.02.2017 14:36        


Katarski ministar energetike i aktuelni predsednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Mohamed Saleh al-Sada, izjavio je danas da svetsko tržište nafte "pozitivno reaguje" na smanjenje proizvodnje koje sprovode naftni kartel i pojedine nečlanice te organizacije. 

Tržište pozitivno reaguje na smanjenje proizvodnje

"Mislim da tržište pozitivno reaguje i da se može uočiti pad isporuka. Kao što vam je poznato, ono čemu težimo je ponovno uravnoteženje ponude i tražnje na tržištu", rekao je al-Sada novinarima, prenosi agencija Frans pres.

Članice OPEK-a i proizvođači izvan kartela, na čelu s Rusijom, dogovorili su se u decembru da u narednih šest meseci, počev od 1. januara 2017, smanje proizvodnju za gotovo 1,8 miliona barela dnevno.

Katarski ministar je kazao da je zadovoljan nivoom poštovanja dogovorenih rezova svake zemlje proizvođača pojedinačno. "Nivo pridržavanja dogovorenih limita proizvodnje je izuzetno visok", rekao je on.

Izjava predsednika OPEK-a pomaže da se smanji pad cena "crnog zlata" posle prošlonedeljnih podataka o visokom rastu američkih zaliha nafte.

Američka naftna referenca, "laka" nafta WTI, pala je juče za više od jedan odsto zbog nervoze na tržištima da će novi izvještaj američke vlade, koji se očekuje kasnije danas, takođe pokazati povećanje zaliha.

Na trgovanju jutros oko 7,30 časova po Griniču, cena WTI nafte je oslabila za 46 centi, na 51,71 dolar po barelu, dok je severnomorska nafta "brent" pojeftinila za 29 centi, na 54,76 dolara za barel, prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte oporavak nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana