Tekst objavljen: 18.03.2019 12:06        


Organizacija zemalja izvoznica nafte smanjila je prognozu globalne tražnje za naftom svojih članica u 2019. godini, jer su rivalske zemlje povećale proizvodnju.

Tržište nije žedno: OPEK smanjuje proizvodnju nafte

U mesečnom izveštaju OPEK-a se navodi da će potražnja za naftom tog kartela u 2019. godini iznositi prosečno 30,46 miliona barela dnevno, što je za 130.000 barela dnevno manje u odnosu na predvidjanja iz prošlog meseca i ispod količine koju trenutno proizvodi, prenosi CNBC.

OPEK i partneri tog naftnog kartela, poput Rusije, smanjuju proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara 2019. godine, što će biti na snazi šest meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Rastuća proizvodnja van naftnog kartela ukazuje na potrebu daljeg ograničavanja proizvodnje unutar OPEK-a, ocenjuje se u izveštaju, zbog čega bi, kako navode pojedini analitičari, ta organizacija mogla da produži važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Dnevna proizvodnja nafte unutar OPEK-a smanjena je u februaru za 221.000 barela u odnosu na januar, na 30,55 miliona barela. U tom smanjenju je Venecuela učestvovala sa polovinom, budući da je proizvodnja te zemlje u februaru pala za 142.000 barela na 1,0 milion barela dnevno, navodi se u izveštaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a cene nafta pala tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana