Tekst objavljen: 12.12.2013 9:59        


Iako je na ivici bankrota, država poslednjih godina izdvaja milijarde dinara za subvencionisanje stanogradnje, kao deo podrške građevinskoj industriji. Apsurd je da bar 800.000 kuća i stanova u Srbiji zvrji prazno, kao i da u velikim centrima, gde i postoji potreba za novom gradnjom, nema dovoljno kupaca koji mogu da priušte kredite.

Tržište nekretnina ne deluje da će se uskoro oporaviti

Prema podacima RZS, u Srbiji više od 87 odsto ljudi živi u svojim kućama, ali je i gotovo 300.000 onih koji su zakupili stanove ili žive kao podstanari. Naravno, najviše takvih je u Novom Sadu i Beogradu, gde je svaki osmi, odnosno deseti stan iznajmljen.

Prema popisu iz 2011, u Srbiji ima 3,2 miliona stanova, od čega je 1,9 miliona kuća, odnosno zgrada sa jednim stanom. Stanova u zgradama sa dva stana je nešto više od 268.000, dok je onih u zgradama sa tri i više stanova nešto više od jednog miliona. Najviše takvih je u gradovima, gotovo 980.000.
Samo u Beogradu od 2001. izgrađeno je 110.000 stanova i kuća, za 20.000 više nego u Vojvodini, i više nego dvostruko u odnosu na region Istočne i Južne Srbije.

Samo u poslednje dve godine, prema podacima RSZ, izgrađeno je 33.672 stanova u Beogradu, ali je započeto sa gradnjom 39.484 stanova, koji su još nedovršeni.

Problem je i to što je građevinska industrija zapala u veliku krizu, ali i što je kupovna moć takva da se građani sve teže odlučuju da kupe novi stan.

U prvih pet meseci ove godine odobreno je 800 subvencionisanih stambenih kredita, što je značajno manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je za samo pola godine potrošen gotovo sav novac koji je država namenila za pomoć građanima za kupovinu prvog stana.

Ove godine, prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, predviđeno je 1,7 milijardi dinara za subvencionisane kredite što je dovoljno za 2.900 zajmova. Sudeći prema platežnim mogućnostima građana, teško da će sve biti potrošeno.

Prodaja stanova, bar u Beogradu koji je i najveće tržište, pao je za gotovo 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, tvrde u pojedinim agencijama za nekretnine. Cene malo većih stanova neznatno su spuštene, dok su oni koji prodaju manje stanove zadržali stare cene. Svejedno, kupaca je iz godine u godinu sve manje, tvrde agenti za nekretnine, a sudeći po pokazateljima, to tržište neće se skoro oporaviti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovanje cene stanova cena stanova kupovina stana prodaja stana gradnja stanova srbija izgradnja Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana