Tekst objavljen: 14.04.2017 11:12        


MOSKVA, 14. aprila (Tanjug) - Trgovinska razmena između Kine i Rusije porasla je za gotovo trećinu u prvom ovogodišnjem kvartalu, prema podacima kineske carinske uprave. U prva tri meseca 2017. godine, vrednost bilateralne trgovine je dostigla 18,1 milijardu dolara, pri čemu je kineski izvoz u Rusiju, na godišnjem nivou, porastao za 22,4 odsto na 8,43 milijarde dolara, a ruski izvoz u Kinu skočio za 36,1 odsto na 9,66 milijardi dolara, prenosi Raša tudej.

Trgovinska razmena Rusije i Kine za trećinu veća

Trgovinska razmena između dve zemlje je u 2016. godini porasla za 2,2 odsto na 69,5 milijardi dolara, pošto je kineski izvoz u Rusiju skočio za 7,3 odsto na 37,3 milijarde dolara, dok je izvoz iz Rusije pao za 3,1 odsto na 32,3 milijarde dolara.

U intervjuu za rusku novinsku agenciju Sputnik, zamenik kineskog ambasadora u Rusiji DŽang Sjao je prošlog meseca rekao da bi u ovoj godini trebalo da bude ostvaren napredak u trgovinskoj razmeni dve zemlje.

"Posle krize u 2015. godini zbog spoljnih faktora, rusko-kineska trgovina se u 2016. godini vratila na staze rasta. Tokom 2016. godine, bilateralna trgovinska razmena je dostigla 69,5 milijardi dolara, što je za 2,2 odsto više u odnosu na godinu dana ranije", rekao je tada DŽang Sjao.

Iako rast od 2,2 odsto nije veliki, on je veoma važan, imajući u vidu nepovoljnu sutiaciju u globalnoj ekonomiji i pad obima kineske spoljne trgovine, dodao je on.

Pored trgovine, Rusija i Kina, kako prenosi RT, imaju mnoštvo zajedničkih investicionih projekata.
Dve zemlje zajedno grade gasovod "Snaga Sibira" i postrojenje za tečni prirodni gas na poluostrvu Jamal na ruskom Arktiku, a takođe rade na širokotrupnom putničkom avionu, koji bi bio rival Erbasu i Boingu, i na još nekoliko drugih projekata, navodi RT.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana