Tekst objavljen: 03.02.2020 11:25        


U 2019. godini Poreska uprava je naplatila 1.572,3 milijarde dinara javnih prihoda, izjavila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković

Trgovci prošle godine utajili 10 milijardi dinara poreza

To je za 119 milijardi dinara više nego u 2018. godini, odnosno 8,2 odsto.

Ona je za RTS rekla da je poreska policija u 2019. podnela 1.365 krivičnih prijava za utaju poreza od 14,8 milijardi dinara što je, kaže, čak 45 odsto više nego u prethodnoj godini.

"Posmatrano po delatnostima, najviše je utajen porez u trgovini, zatim u građevinarstvu i poljoprivredi. U trgovini čak 10 milijardi dinara", navela je Marković.

Upitana o spisku poreskih dužnika koji je objavljen krajem prošle godine, Marković je rekla da najveći deo tih obaveza datira od pre pet i više godina i skoro da nema poreskog obveznika koji ima novije zaduženje.

Navela je da su u strukturi ukupnog duga, skoro polovina kamate, tačnije 46 odsto i objasnila da to znači da su poreski obveznici u nekom prethodnom periodu koristili pravna sredstva za odlaganje poreskog duga i na taj način nagomilavali svoje dugove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Naplata tekućih potraživanja, odnosno obaveza kod nas je imperativ", poručila je direktorka Poreske uprave.

Povodom novine u paušalnom plaćanju poreza, Marković kaže da je rok za plaćanje paušalnog poreza 15. februar i da veruje da će do tada izmiriti svoje obaveze.

Na pitanje o zakonu o poreklu imovine koji predviđa da se time bavi posebna jedinica Poreske uprave, Marković navodi da će, ukoliko zakon bude zaživeo, Poreska uprava zaposliti 60 inspektora koji će se baviti isključivo ovom temom.

"Poreska uprava je u nezavidnoj poziciji kad je u pitanju kapacitet, odnosno broj zaposlenih. Nas sada ima 4.800, pre nekoliko godina nas je bilo skoro pa 10.000", rekla je Marković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez porezi utaja poreza 2019 trgovina trgovci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana