Tekst objavljen: 30.10.2013 15:15        


Kupovna moć građana je u konstantom padu, u septembru smo u proseku zarađivali 42.866 dinara, što je za nekih 4,3 odsto manje nego u avgustu. Moć je tako više postala nemoć, jer sa platom koja stalno pada i cenama pojedinih proizvoda koje su samo od početka godine porasle i do osam odsto, građani teško mogu da se izbore.

Trgovci nude popuste, ali slaba vajda od njih

Istraživanje koje je sprovela Asocijacija potrošača Srbije pokazalo je da su osim hrane, za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ove jeseni poskupela i sredstva za ličnu higijenu, kozmetika, kućna hemija, ali i slatkiši.

Opet, radnje su pune sveta jer bar za hranu za koju izdvajamo 43 odsto novca koji zaradimo, mora da se ima. Trgovci kažu da razumeju tešku ekonomsku situaciju u kojoj se svi nalazimo i da pad kupovne moći na neki način pokušavaju da olakšaju građanima raznim akcijama, kao i popustima za određene kategorije stanovništva.

Tako, na primer, Delez u svojim objektima Maksi supermarketa penzionerima i dalje nudi 10 odsto popusta tokom šest dana mesečno - u dva navrata po tri dana. Osim toga, kako napominju u ovoj kompaniji, u toku je i akcija „50 dana do 50 odsto“ popusta na kojoj se svakodnevno mogu naći „atraktivni proizvodi po odličnim cenama“.

U Maksiju može da se pazari na čekove, kao uostalom i većini drugih maloprodajnih lanaca, dok belgijski lanac nudi i redovne dvonedeljne akcije na kojima je veliki broj proizvoda. Delez u Tempu, vikendom odobrava i 12 odsto popusta na ukupan iznos računa, a čekovima se u ovim radnjama plaćanje može odložiti i do 200 dana.

Iz Deleza poručuju da redovno prate potrebe potrošača kojima uz „šok akcije“ nude i sezonske popuste na poklone za slave i svadbe, dok su oni proizvodi neophodni za pripreme prazničnih trpeza, kako kažu, već na sniženjima.

Redovne akcije i popuste na određene proizvode imaju i u marketima Idea, s tim što oni uz to imaju i posebne tzv. superkartice koje funkcionišu po principu - sa svakom novom kupovinom skuplja se određeni broj bodova, a Idea vam posle na kućnu adresu šalje kupone sa popustima za određene proizvode, kao i za gorivo na NIS-ovim pumpama.

Naravno, ti popusti nisu ništa naročito, a neki građani su se žalili i da kuponima dok stignu na kućnu adresu - istekne rok. Trenutno sa superkarticom u Idei mogu da se nađu pojedini proizvodi na popustu od 10 do 35 odsto. Uštede u bilo kom marketu su solidne ustvari samo ako dobro pratite kretanje cena i pazarite isključivo robu na akciji. Što je često nemoguće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači prodavci kupci trgovci troškovi života životni troškovi kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana