Tekst objavljen: 18.02.2021 13:10        


Fejsbuk je blokirao australijske korisnike od šerovanja ili gledanja vesti i medijskog sadržaja na platformi, u znak protesta zbog novog zakona koji bi naterao tehnološkog giganta da plati sadržaj koji preuzima od drugih medija. Fejsbuk je još ranije najavio da će ukloniti vesti sa svog fida za sve korisnike u Australiji a sada je tu pretnju i realizovao

Traje rat između Fejsbuka i Australije, a uskoro bi mogao da se prelije i na ostatak sveta

Premijer Australije Skot Morison besno je prokomentarisao da ovaj potez Fejsbuka pokazuje da tehnološke kompanije “misle da su moćnije od vlada i da pravila za njih ne važe”. Drugi su odluku ove društvene mreže nazvali “napadom na suverenu naciju” i “zloupotrebom moći”.

Reagovanja su se proširila na ceo svet. Demokrata Dejvid Sisilin iz SAD ocenio je da “Fejsbuk nije kompatibilan sa demokratijom” a na Tviteru – rivalu Fejsbuka – postao je viralan hešteg “Obrišite Fejbuk”.

Australijanci koji su danas pokušali da se preko Fejsbuka informišu o najnovijim dešavanjima u zemlji i svetu dobili su obaveštenja da takvi postovi više nisu mogući. Pokušaj deljenja novinskog sadržaja rezultirao je porukom da “ovaj post ne može da se podeli”.

Ko je sve pogođen?

Šokantni potez tehnološkog diva znači i da neče poruke vlade takođe neće moći da se dele, uključujući objave hitnih službi o kovidu, požarima ili pomoći žrtvama nasilja u porodici.

Humanitarne organizacije, banke hrane i bar jedna stranica koja se bavi nestalim osobama kolateralne su žrtve zabrane.

Premijer Morison ocenio je u saopštenju da su akcije Fejsbuka “neprijateljske prema Australiji” i da je prekid protoka informacija “arogantan i veoma razočaravajuć”.

“Ova akcija samo potvrđuje zabrinutost sve većeg broja zemalja povodom ponašanja velikih tehnoloških kompanija koje misle da su moćnije od vlada i da za njih pravila ne važe”, naveo je Morison.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako je došlo do ovoga?

Dominacija tehnoloških kompanija nad medijskim organizacijama već duže vreme izaziva zabrinutost. Gugl je dominantni pretraživač u Australiji i tamošnja vlada ga opisuje kao uslugu od suštinske važnosti, bez mnogo konkurencije na tržištu.

Zbog toga je 2018. australijska vlada pokrenula istragu o uticaju Gugla i Fejsbuka na konkurenciju na medijskom i reklamnom tržištu. Ispostavilo se da postoji veliki disbalans u moći između tehnoloških firmi i medija.

Australijsko regulatorno telo za zaštitu konkurencije i potrošača tada je predložilo da se uvedu pravila ponašanja kako bi svi igrači imali jednake šanse.

U junu prošle godine, australijska vlada je predstavila predlog zakona na osnovu kog će digitalne platforme morati da plaćaju medijskim organizacijama za sadržaj koji objavljuju. Fejsbuk i Gugl su zapretili da će blokirati svoje usluge u zemlji.

Predlog zakona

Na osnovu predloga zakona, tehnološke kompanije moraju da plaćaju za sadržaj koji objavljuju, iako predlogom nije utvrđeno koliko. Zakon bi omogućio medijskim kompanijama da udruženo pregovarajus a tehnološkim gigantima o sadržaju koji će se pojavljivati u pretragama i fidovima. U slučaju da dogovor ne bude postignut, australijsko telo za medije i komunikacije bi delalo kao arbitar.

Zašto Australija insistira na zakonu

Australijska vlada smatra da tehnološke firme treba da plaćaju medijskim kućama “fer” cenu za njihove vesti. Uz to, medijskoj industriji u Australiji je potrebna finansijska podrška jer su snažni mediji vitalni za demokratiju.

Medijske kompanije žestoko su lobirale kod vlade da natera tehnološke kompanije da sa njima dogovore plaćanje sadržaja.

Kako je reagovao Fejsbuk

Fejsbuk je najavio da će ukloniti vesti sa svog fida za sve korisnike u Australiji i da 17 miliona Australijanaca koji se svakog meseca loguju na Fejsbuk neće više moći da vidi niti postavi nijedan novinski članak na ovoj društvenoj mreži.

Predlog zakona nas je stavio pred izbor, ili da poštujemo zakon koji ignoriše svaku realnost našeg odnosa ili da sklonimo sav medijski sadržaj sa naših servisa u Australiji, saopštio je Fejsbuk.

“Teška srca smo izabrali drugu opciju”, navelo si oni.

Kako je reagovao Gugl

Gugl je upozorio da, ako se zakon usvoji, pretraga preko Gugla više neće biti moguća u Australiji.

Gugl se, međutim, kasnije dogovorio sa australijskim Njuz korpom, medijskom grupom Ruperta Merdoka da im plaća za njihov novinski sadržaj.

Gugl je isto tako najavio da je slične ugovore sklopio i sa drugim australijskim kompanijama.

Globalni presedan na pomolu?

Neki australijski političari i medijski eksperti veruju da je presedan vrlo moguć.

Australijski senator Reks Patrik poručio je Guglu: “Ovo će se proširiti na ceo svet. Da li ćete se povući sa svakog tržišta?”

Za razliku od Fejsbuka i Gugla, Majkrosoft je podržao predlog zakona. “Zakon na razuman način pokušava da se pozabavi disbalansom moći digitalnih platformi i australijskih medija”, naveli su oni.

Sličan sukob se dešava i u Evropi gde kontroverzni novi EU zakon o autorskim pravima navodi da pretraživači i njuz agregatori treba da plaćaju za sadržaj koji objavljuju.

U Francuskoj, izdavači su nedavno postigli dogovor sa Guglom o tome kako bi to trebalo da funkcioniše, ali je svega nekoliko dogovora stvarno potpisano sa važnim medijskim kućama u zemlji.

Šta dalje

Zakon ima veliku političku podršku i prošao je donji dom australijskog parlamenta. Ako prođe i u Senatu, posle godinu dana će postati zakon. Za sada, australijska vlada ne popušta pred Fejsubovom zabranom i Guglovom pretnjom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
društvene mreže google australija Facebook vesti na news feed-u news feed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana