Tekst objavljen: 27.09.2019 10:55        


Daljinski sistemi grejanja su, što se tiče stanja postrojenja i količina energenata, spremni za početak grejne sezone, izjavio je danas direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

Toplane u Srbiji spremne za sezonu

Za predstojeću sezonu je za toplane predviđena potrošnja 550 miliona kubnih metara prirodnog gasa, 66.000 tona mazuta i 156.000 tona uglja, rekao je Stojanović na konferenciji "Kako ćemo se grejati ove zime", koju je organizovao Balkanmagazin.

On je prezentovao podatak da je u Srbiji 25 odsto domaćinstava, skoro 630.000, priključeno na daljinske sisteme grejanja, 35 odsto se greje na drva, po 10 odsto na prirodni gas i na ugalj, a ostali na struju.

Stojanović je naveo da su toplane prošle godine isporučile 5.620 gigavatsati energije i da je efikasnost proizvodnih sistema 90 odsto, a distributivnih 85 odsto, što je više od proseka Evropske unije.

Izvršni direktor Srbijagasa za komercijalne poslove Dragan Vučur rekao je da je u tehničko-tehnološkom smislu sistem tog javnog preduzeća funkcioniše bez problema u celoj zemlji i da je preduzeto sve da grejna sezona protekne bez većih problema.

Vučur je upozorio da, međutim, postoji problem koji brine celu Evropu, jer se ne zna šta će biti posle 1. januara i da li će i kakav dogovor postići ruska i ukrajinska gasna kompanija."Ministarstvo energetike i Srbijagas se spremaju i za to, iz alternativnih pravaca su obezbeđene dodatne količine gasa i u toku su pregovori za još neke količine, čime bi se poboljšala sigurnost snabdevanja", objasnio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema tvrdnjama Vučura, ukoliko posle 1. januara bude "nepredviđenih okolnosti", zbog nepostizanja dogovora Rusije i Ukrajine, to se neće u većoj meri odraziti na sigurnost snabdevanja u Srbiji.

Ključni faktor za sigurnost je, naglasio je on, podzemno skladište Banatski dvor, koje će narednih dana biti napunjeno sa 450 miliona kubnih metara gasa, a krajem oktobra ili početkom novembra sa dodatnih 100 miliona kubika.Vučur je rekao i da je cena gasa stabilna i da se ne očekuje ozbiljnije povećanje, ako na globalnom planu ostane sadašnja situacija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grejna sezona Srbija toplane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana