Tekst objavljen: 04.10.2015 17:32        


Iako je mnogima jako teško da nađu poslove, za neka zanimanja konkursi su uvek otvoreni, jer je jako teško pronaći kadrove.

Top 10 poslova budućnosti

U Americi predviđaju da će sledeće godine biti jako teško popuniti radna mesta uglavnom za poslove vezane za modernu tehnologije. Evo i koje.

1. Inženjer za modelovanje podataka

Ova pozicija, poznata i kao data scientist, toliko je tražena da će oko 6000 kompanija zaposliti ukupno 4.4 miliona ljudi u IT sektoru za poslove vezane za analizu podataka. Zbog toga što je tek od nedavno odjednom eksplodirala potražnja za takvom vrstom stručnjaka, svaka kompanija drugačije precizira šta tačno očekuje od kandidata.

2. Elektronski inženjer

Dok je pomama za elektronskim inženjerima najveća u velikim gradovima kao što su Čikago, Hjuston i San Dijego, u Los Anđelesu i Njujorku ih ima na pretek. U proseku na svakog kandidata ovog profila postoji 17 ponuda za radno mesto.

3. Upravnik ili rukovodilac operacija

Zbog toga što se prognozira da će do 2022. godine potražnja za ovim kadrovima porasti za 12.4 posto, potrebno je ozbiljno se baciti na posao. Prostije rečeno, za oko sedam godina će se otvoriti 613.000 novih pozicija za ovo radno mesto.

4. Geronto domaćica

U narednih sedam godina, potražnja za geronto domaćicama će porasti za 48 procenata, a ono što je još zanimljivo je to što će ovaj posao biti sve bolje i bolje plaćen.

5. Analitičar za informacionu bezbednost

Microsoft“ je izneo podatak da će kompanije iz Severne Amerike morati početkom sledeće godine da zaposle najmanje 2.7 miliona stručnjaka za informacionu bezbednost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6. Marketing menadžer

Zbog eksplozivnog porasta digitalnog marketinga, na tržištu je manjak marketing menadžera. Čak ni broj budućih diplomaca neće biti dovoljan da popuni sva otvorena radna mesta.

7. Menadžer u sistemu zdravstvene zaštite

Potražnja za ovim kadrovima prelazi i ona zanimanja koja su u najvećem deficitu u Americi (zdravstvo, socijalna služba i profesionalne biznis usluge). Do 2022. godine biće potrebno 73.300 novih stručnjaka iz ove oblasti.

8. Fizioterapeut

Udruženje američkih fizioterapeuta prognozira da će 2016. biti potrebno preko 229.000 fizioterapeuta, što znači da će neko morati da popuni manjak od 33.000 otvorenih radnih mesta (trenutno u zemlji ima registrovnih 196.000 terapeuta).

9. Medicinska sestra

Iako će se do 2022. godine povećati potražnja za 19 procenata, procenjuje se da će 525.000 postojećih medicinskih sestara biti zamenjeno zbog penzija. Može se reći da će u narednih sedam godina biti potrebno milion novih medicinskih sestara, a i broj radnih sati će morati da im se poveća zbog manjka kadrova.

10. Softverski inženjer

Prognozira se da će 2016. godine za svakog diplomca iz oblasti kompjuterskih nauka biti slobodna tri radna mesta. To nije iznenađujuće, jer će do 2022. godine biti potrebno popuniti 222.600 mesta za poziciju softversko inženjera.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslodavci poslovi potrebni kadrovi poslovi budućnosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana