Tekst objavljen: 27.07.2019 18:00        


Izmešta se deo korita reke Peštan u Lazarevcu zbog otvaranja novog kopa "Polje E" u Rudarskom basenu "Kolubara"

Tok reke kod Lazarevca preusmeren, otvara se kop sa 450 miliona tona uglja

Direktor EPS-a Milorad Grčić je istakao da se radovima u koje EPS investira 1,1 milijardu dinara stvaraju preduslovi za otvaranje "Polja E" koje leži na oko 450 miliona tona uglja, te da je zbog toga taj projekat jedan od najvažnijih za "Kolubaru" i EPS.

"U toku je izmeštanje 3,8 kilometara toka reke Peštan. Radovi uveliko teku, bilo je malo problema u početku zbog vremenskih nepogoda, medjutim, sada smo na nivou realizacije od 55 odsto od ukupno predvidjenih radova u ovom projektu", rekao je Grčić novinarima u Lazarevcu.

Paralelno sa izmeštanjem korita reke Peštan, ističe Grčić, gradi se i pristupni put dužine pet kilometara, kao i most dužine 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.

"Ovaj projekat je veoma važan, ali i složen. Podsetiću da smo pre nekoliko godina na taj način radili izmeštanje toka reke Kolubare", naveo je Grčić i dodao da radove izvode firme Hidrotehnika i Hidrotan.

Prema Grčićevim rečima, zbog složenosti posla, trenutno se izvodi prva faza, te će uslediti izmeštanje još jednog dela reke Peštan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Kada taj projekat bude završen, stvoriće se uslovi za otvaranje polja E u Rudarskom basenu "Kolubara" koje ima oko 450 miliona tona uglja ispod zemlje. Zbog toga je, u smislu energetike i stabilnosti proizvodnje električne energije proizvodnje uglja, ovaj projekat izuzetno važan", podvukao je Grčić.

On je ponovio da je proizvodnja električne energije prevashodna bazirana na proizvodnji koja koristi ugalj, i da je to dve trećine srpske struje.

"Zato su Kolubara, Kostolac i Drmno od velike važnosti za proizvodnju struje i zato dajemo i nastavićemo da dajemo na značaju rudnicima i rudarima", rekao je Grčić.

Kazao je da će za nekoliko nedelja obići još jedan važan projekat EPS-a, a to su radovi na izmeštanju Ibarske magistrale u dužini od sedam kilometara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetika zalihe uglja kolubara preusmeren tok reke 450 miliona tona lazarevac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana