Tekst objavljen: 16.07.2017 13:00        


Poljoprivrednike raduje što će robu prodavati na svojim imanjima. Ići ćemo i dalje na pijacu, ali ćemo deo prodavati odmah u dvorištu, kaže Milica Stanić. Prerađevine, kompote, džemove, moglo bi da nudi svako gazdinstvo.

Tezga ispred kućnog praga

- E, koliko sam puta pomislila da počnem da pravim pekmeze i sokove za prodaju, ali uvek bih se pokolebala kada vidim koliko papira treba da pripremim. Nadam se da će ovaj put uspeti, i da ću moći da prodajem "iz dvorišta" - ovako najave Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede, komentariše Milica Stanić iz Novog Slankamena, koja ima 1,5 hektara porodičnog voćnjaka, sa jabukama, kajsijama i breskvama.

Stanići, kako objašnjava naša sagovornica, voće prodaju na pijacama, a takođe i marketima, ali uvek ga preostane, i tada se proda u bescenje.

PODRŠKA STIŽE IZ BUDŽETA

Ministar Nedimović takođe je najavio kako će domaćinstva koja se odluče da prerađuju svoje proizvode imati podršku iz budžeta. Planira se, kako je objasnio Nedimović, da se sa 50 odsto subvencioniše oprema neophodna domaćinstvima za ulazak u preradu. Očekuje se, takođe, da će za devastirana područja biti izdvojeno i više novca, odnosno da će subvencija biti 65 odsto.


- Još baka je imala odlične recepte za kompote, sokove, pekmeze i džemove - priseća se Stanićeva.

- Verujem da će dobar deo voća u njima završiti, ako se ova najava o prodaji iz dvorišta i ostvari... Slično razmišlja i Jovanka Pavlović, iz Mošorina. Kako kaže, mogla bi na ovaj način da plasira ovčiji sir, koji se u njihovoj porodici proizvodi već generacijama.

- I sada mi ponešto prodamo, ali lakše će biti kada ne budemo strepili od inspekcija - iskrena je Pavlovićeva.

- Ako mene pitate, trebalo je to daleko ranije da se reši... Ove poljoprivrednice, ali i ceo niz njihovih koleginica i kolega, obradovale su nedavne najave iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministar Branislav Nedimović, naime, najavio je kako će njegovo ministarstvo svojim merama podržati proizvođače koji žele da svoje proizvode prodaju na licu mesta, na poljoprivrednom gazdinstvu.

- Želimo da stvorimo takve zakonske preduslove gde proizvođači mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, naravno, poštujući kriterijume bezbednosti hrane - istakao je Nedimović.

- Imali smo situaciju da, ukoliko neko želi da se bavi preradom i to proda, mora da zadovolji kriterijume kao da je reč o najrazvijenijim kompanijama na svetu.

Ovo pitanje, prema Nedimovićevim rečima, trebalo bi da bude rešeno u sledećih nekoliko meseci. Ministarstvo će, kako se očekuje, napraviti koncept da svako gazdinstvo može da se registruje i plasira svoje proizvode, bilo da je reč o siru, prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima.

- To je jedan od načina na koje se razvija svako mesto u Srbiji i svako selo - jasan je Nedimović.
- Na taj način ne prave se veliki troškovi transportujući robu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaća proizvodnja domaća rakija prodaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana