Tekst objavljen: 23.02.2021 11:55        


San Nikole Tesle o bežičnom prenosu struje mogao bi zaživeti ukoliko novozelandskoj kompaniji Emrod uspe da finalizuje razvoj svog sistema za distribuciju električne energije

Teslin san o bežičnom prenosu struje mogao bi uskoro da postane stvarnost

Pristup električnoj energiji je u razvijenom svetu nešto što se podrazumeva, međutim čak i u državama poput SAD, ponekad se dešavaju neverovatne nestašice koje parališu čitavo društvo.Takvu situaciju upravo pratimo u Teksasu.

Međutim, Amerikanci će svakako dobiti struju nazad, ali šta je sa siromašnim društvima koja nemaju dovoljno sredstava za izgradnju infrastrukture potrebne za distribuciju električne energije?

Njima bi uskoro mogla pomoći novozelandska kompanija Emrod, koja sa drugim najvećim distributerom električne energije u toj zemlji, pod imenom Powerco, sarađuje na razvoju bežičnog prenosa struje.

Dve kompanije nedavno su objavile da je njihov prototip postigao ohrabrujuće rezultate, odnosno da je velika količina električne energije uspela da stigne iz jedne tačke u drugu, bez kabla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Emrodov projekat se zasniva na nizu antena, releja i prijemnih rektena koji pretvaraju mikrotalase u – struju. Pomenuti mikrotalasi se nalaze u istom spektru frekvencija kao na primer Wi-fi ili Bluetooth zračenje, dakle bezbedni su za emitovanje.

Drugim rečima, ova kompanija pretvara elektromagnetne talase u električnu energiju i omogućava njihov prenos bez žica. I to po značajno nižim troškovima nego kada je u pitanju tradicionalni način distribucije električne energije.

Cilj joj je da, za početak, elektrifikuje daleke ili nerazvijene delove sveta poput pacifičkih ostrva i nekih delova Afrike, ali mogla bi pomoći i razvijenim društvima da smanje svoje troškove.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prenos električne energije bežični prenos električne energije Emrod struja električna energija Nikola Tesla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana