Tekst objavljen: 31.03.2015 14:34        


Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je danas da nije siguran da je moguće da se plate i penzije u ovoj godini vrate na nivo pre smanjenja od 10 odsto.  

Teško da će plate i penzije moći da rastu u 2015.

"Nisam siguran da će biti prostora za nove pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali je u svakom slučaju dobro što smo u prva tri meseca ostvarili manji minus u državnoj kasi nego što je bio planiran", rekao je Vlahović Tanjugu nakon predstavljanja istraživanja Biznis info grupe o najuspešnijim kompanijama.

On je podsetio da iza dogovora sa MMF-om stoji Memorandum o trogodišnjoj ekonomskoj politici koju bi trebalo sprovoditi.

"Memorandum podrazumeva ne samo fiskalnu konsolidaciju, odnosno štednju kao sidro fiskalne konsolidacije, već i realizaciju mera strukturnih reformi", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, manji deficit od planiranog je svakako dobra vest, ali bi trebalo videti ostatak godine i na koji će se način budžetski deficit dalje razvijati.

"Naročito je važno da li će se dostići planirana ekonomska aktivnost u ovoj godini i da li ćemo umesto negativnog rasta, ove godine zabeležiti pozitivan", rekao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će predložiti MMF-u da se razmotri mogućnost povećanja plata i penzija, ukoliko se nastave dobri rezultati kada je reč o prihodima i rashodima budžeta.
On je rekao da je planirani budežetski deficit nakon prva tri meseca iznosio 55 milijardi dinaram ali da neće preći 27 milijardi.

Premijer je rekao da će povećanje primanja predložiti MMF-u samo ukoliko i u narednim kvartalima rezultati budu bolji od ocekivanih.
Vučić je naglasio da će to biti samo predlog države i da će sačekati odgovor Fonda, naglasivši da ne želi da ugrozi aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate penzije povećanje plata povećanje penzija MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana