Tekst objavljen: 08.05.2019 10:50        


Prodaja "Komercijalne banke" sve je bliža.

Tender za prodaju Komercijalne banke krajem meseca, u igri 5 kupaca

Rok u kome je država planirala da raspiše tender, a koji se prema nedavnim izjavama iz Ministarstva finansija kretao u periodu od 27. maja do 7. juna, sada je skraćen. Kako saznaje "Blic Biznis", tender za prodaju ove banke, čiji je država najveći pojedinačni vlasnik, planiran je za poslednju nedelju maja.

- Investicioni savetnik Lazard i dalje radi analizu i priprema potrebnu dokumentaciju kako bi državi ukazali na najbolje moguće opcije. Konačno rešenje savetnika očekujemo nekoliko dana pre raspisivanje tendera što bi moglo da bude oko 20. maja", kaže naš sagovornik iz Nemanjine 11.

Kako je "Blic Biznis" nedavno pisao, za kupovinu Komercijalne banke zainteresovano je nekoliko investitora, među kojima ima i domaćih i stranih kompanija. Reč je o tri strateška investitora i dva fonda čiji je poslovni rezon da preuzmu i unaprede banku, a potom je preprodaju.

- Za kupovinu Komercijalne banke praktično su zainteresovani potencijalni kupci koji su iz iste branše. Oni bi banku uvukli u svoj sistem i verovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, značajno interesovanje za kupovinu banke su pokazala i dva takozvana private equity fonda čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprede, podignu mu tržišnu vrednost i potom preprodaju po višoj ceni - kaže naš izvor. Država u “Komercijalnoj banci” ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao deo Svetske banke 10 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vrednost banke 394 miliona evra

Tržišna vrednost Komercijalne banke danas je oko 394 miliona evra. U zlatna vremena, pre početka finansijske krize 2008. godine banka je na berzi vredela više od dve milijarde evra. Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u poslednjih deset godina i zabeležila rekordni profit od 71 milion evra. Kada je u pitanju stabilnost poslovanja, karakteriše je natprosečna likvidnost i kapitalizovanost. O tome govori pokazatelj adekvatnosti kapitala koji je veći od 29 odsto i značajno je iznad regulatornog limita koji propisuje Narodna banka Srbije.

Vrednost akcije Komercijalne banke počela je naglo da raste početkom ove godine kada je jedna deonica vredela oko 2.200 dinara. Tada je Ministarstvo finansija najavilo odlučnu nameru države da banku privatizuje. Jedna akcija banke juče je vredela oko 2.800 dinara. Akcija je u poslednjih godinu dana najviše vredela u martu ove godine kada se deonicom trgovalo po ceni od 2.900 dinara. Njena najveća istorijska vrednost bila je 2007. godine kada je jedna akcija vredela 15.500 dinara.

1 komentar

  1. User image
    Dragan 555 09.05.2019 8:43

    Najzad ce je prodati i skinuti sa tereta poreskih obveznika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vlada Srbije siniša mali prodaja tender Komercijalna banka lazard prodaja komercijane banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana