Tekst objavljen: 21.02.2015 3:05        


ZRENJANIN, 6. februara (Tanjug) - Ministar privrede Zzeljko Sertić izjavio je danas u Zrenjaninu da će kroz stečaj biti obezbedjena privatizacija odredjenog broja preduzeća koja su na tom spisku, a time i oživljavanje njihove delatnosti. "Čišćenje našeg ekonomskog dvorišta je u funkciji razvoja ekonomije Srbije", rekao je Sertić novinarima posle razgovora sa rukovodstvom grada Zrenjanina o investicijama.

TeĆaj biĆe obezbeĆena privatizacija preduzeĆa

ZRENJANIN, 6. februara (Tanjug) - Ministar privrede Zzeljko Sertić izjavio je danas u Zrenjaninu da će kroz stečaj biti obezbedjena privatizacija odredjenog broja preduzeća koja su na tom spisku, a time i oživljavanje njihove delatnosti.
"Čišćenje našeg ekonomskog dvorišta je u funkciji razvoja ekonomije Srbije", rekao je Sertić novinarima posle razgovora sa rukovodstvom grada Zrenjanina o investicijama.
To sredjivanje stanja u našoj proivredi okrenuto je, pre svega, firmama koje postoje i rade, rekao je ministar, naglasivši da je osnovni interes države razvoj realnog sektora, odnosno onih preduzeća koja plaćaju svoje obaveze - prema radnicima i prema državi.
Sertić je napomenuo da je država proteklih godina "previše bila tolerantna" prema kompanijama koje su na spisku za stečaj i napomenuo da je izdvajano stotine miliona evra godišnje za pomoć tim peduzećima.
On je rekao da za neka od tih preduzeća već ima dovoljan broj zainteresovanih, dok se drugim kompanijama otvoreno mora reći da je kraj i da ne mogu više na taj način da funkcionišu.
Ministar je naglasio da mu je žao svakog radnika koji izgubi radno mesto, ali i ocenio da u mnogima od tih kolektiva moraju biti svesni da njihova rukovodstva u prethodnom periodu nisu uspela da ostvaruju dobre poslovne rezultate.
Sertić je napomenuo da nijedna firma sa spiska za stečaj nije slučajno tu i dodao da su svih 512 preduzeća, koja su danas u portfoliju Agencije za privatizaciju, dugo vremena gubitaši.
"Mnoga od njih trebalo je odavno da budu u stečaju, ako bi se gledalo po ekonomskim parametrima, ali se država potrudila da najvećem broju firmi u restrukturiranju omogući da kroz neki model privatizacije očuva radna mesta, posebno u onima koje se bave proizvodnim delatnostima", naglasio je Sertić.
Ministar je podsetio da je za oko 65.000 ljudi u tim preduzećima napravljena neka vrsta modela privatizacije, dok je za 5.000 radnika koji se nalaze u 188 preduzećaza stečaj, na žalost, nema mogućnosti jer su zaduženja tih preduzeća izuzetno velika i prevazilaze njihov kapital.
Sertić je sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem razgovarao o ekonomskim mogućnostima tog grada, posebno o razvijanju poslovnih zona. Sertić je posetio i uspešnu firmu "Fulgar" koja se bavi proizvodnjom sintetičkih vlakana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana