Tekst objavljen: 31.05.2016 14:00        


Cene nafte su bile mešovite pošto investitori iščekuju statističke podatke o proizvodnji u Kini, kao i sastanak OPEK-a o ograničavanju proizvodnje.

"Tanak" promet, čeka se Kina i OPEK

Obim prometa je bio "tanak" pošto su Wall Street i londonska finansijska tržišta juče bila zatvorena zbog državnog praznika - Dana sećanja na ratne veterane (Memorial Day), izveštava agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u julu ojačala je 24 centa na 49,57 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta "brent" za juli pala dva centa, na 49,74 dolara.

Trgovci očekuju da će podaci o industrijskoj proizvodnji u Kini, koji treba da budu objavljeni sutra, dati ton kretanju cena na tržištu sredinom nedelje.

Kina je najveći svetski potrošač energije tako da bilo koji pokazatelj o kretanju njene ekonomije deluje kao ključni pokretač za cene nafte.

"Ako pokazatelj bude pozitivan, to će pomoći cenama pošto je Kina jedan od faktora koji utiče na kretanja na robnim tržištima", rekao je za Frans pres viši rukovodilac prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžaja.

"Glavna tržišta su juče bila zatvorena tako da nije bilo mnogo faktora od uticaja na cene. Danas bi takođe trebalo da bude prilično mirno", dodao je on.

Cene nafte su juče pale, nakon izjave šefice američke centralne banke Dženet Jelen da bi uskoro moglo doći do predloženog podizanja kamatnih stopa ako svetska privreda broj jedan nastavi da napreduje.

Očekivano povećanje kamata poguralo je naviše američku valutu, pogađajući cene nafte denominovane u dolaru, koje postaju skuplje kupcima koji koriste slabije novčane jedinice.

Ipak, američka valuta je danas izgubila deo dobitaka pruživši izvesnu podršku cenama "crnog zlata" uoči sastanka OPEK-a u Beču 2. juna.

Okupljanje dela najvećih svetskih proizvođača uvek pomno prate trgovci naftom, ali mali broj njih očekuje da će biti postignut dogovor o limitiranju proizvodnje nakon što su se slični napori u aprilu izjalovili.

Iran, ključni član OPEK-a, saopštio je da ne namerava da se pridruži bilo kakvom dogovoru o zamrzavanju proizvodnje drugih velikih proizvođača nafte, posle povratka na tržišta u januaru ove godine po ukidanju zapadnih sankcija.

"Mislim da je opšte mišljenje da trgovci nemaju puno očekivanja u pogledu sporazuma OPEK-a", rekao je Vidžaja. "Imajući u vidu sva bitnija kretanja do sada, trgovci ne očekuju bilo kakva velika iznenađenja", dodao je on.

Cene sirove nafte su nakratko probile psihološku granicu od 50 dolara za barel prošle nedelje prvi put ove godine, usled poremećaja u proizvodnji u Kanadi i Nigeriji, što je kratkoročno smanjilo zabrinutost zbog obilne globalne ponude.

Ipak, cene su i dalje ispod polovine nivoa na kom su bile 2014. godine, što se duguje prezasićenosti svetske ponude za koju struičnjaci kažu da može potrajati godinama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte proizvodnja nafte opek-a kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana